A közúti forgalom zaja növeli a stroke kockázatát

A több mint 50 ezer embert vizsgáló felmérés szerint a forgalom zajának minden 10 decibeles emelkedése 14 százalékkal növeli a stroke valószínűségét minden korcsoportra átlagolva.

A 65 éven aluliak esetében a kockázat statisztikailag nem szignifikáns. A 65 éven felüli korosztályban azonban a kockázat jelentősen megemelkedett, minden 10 decibeles növekedés 27 százalékos emelkedést vont maga után. Hatvan decibel felett a stroke veszélye még erőteljesebben nőtt.

A kutatók szerint egy forgalmas út zaja könnyedén elérheti a 70-80 decibeles értéket. Összehasonlításképpen egy fűnyíró vagy egy láncfűrész 90-100 decibeles hangerőt ad ki, a közelben felszálló repülőgép zaja pedig 120 decibeles.

”A korábbi kutatások a forgalom zaját a vérnyomás megemelkedésével és a szívrohammal hozták összefüggésbe” – nyilatkozta a kutatást vezető Mette Sorensen, a Dán Rákkutató Társaság tagja. ”Kutatásunk azt mutatja, hogy a közúti forgalom zaja a stroke kockázatát emeli.”

A kutatás során az 1993 és 1997 között 51 485 ember részvételével készült dán étrendi, rákkutatási és egészségügyi felmérés adatait vizsgálták. Ez idő alatt összesen 1881 személy szenvedett stroke-ot. Az összes stroke-os eset nyolc százaléka, és a 65 éven felüli stroke-os esetek 19 százaléka állt összefüggésben a forgalom zajával.

A kutatók szerint a zaj stressz-tényezőként hat és zavarja az alvást, ami a vérnyomás és a pulzusszám megemelkedését, valamint a stresszhormonok szintjének növekedését eredményezi. A tanulmány során a légszennyezés, a vasút és a repülőgépek zajának behatását, valamint számos más befolyásoló életmódbeli tényezőt is figyelembe vettek, köztük a dohányzást, az étrendet és az alkoholfogyasztást is.

A vizsgálat alanyai főként városias környezetben éltek, így a közúti zaj behatása tekintetében nem képviselték a teljes népességet.

A közlekedési zaj közelsége a társadalmi osztályokkal is összefügg, mert a tehetősebbek általában megengedhetik maguknak, hogy csendesebb környékre költözzenek.