A kóros álmatlanság árt a szívnek

„A krónikus insomnia hosszú évek alatt negatív hatással lehet a szívre egy máskülönben egészséges személyben.” – közölte Paola A. Lanfranchi, a Montréali Egyetem Orvostudományi Karának professzora és az Alvászavar Központ kutatója. „A normál alvóknál a vérnyomás csökken, ami pihenteti a szívet, miközben az insomnia magasabb éjjeli vérnyomást okoz, amely hosszú távon szív-érrendszeri kockázattal járat és károsítja a szívet.”

Az eredmények fontosak, mivel az insomnia, amely az elalvás vagy az éjszaka átalvásának krónikus nehézsége, az emberiség 48 százalékát érinti élete során. A vizsgálat részeként a tudományos kutatócsoport 13 egészséges, de krónikus insomniától szenvedő önkéntest és 13 jó alvót toborzott. A résztvevők 40 órát töltöttek alváslaboratóriumban: két éjszakát a hozzászokáshoz és egyet a monitorozáshoz az intervenciós napot követően.

„A vérnyomás ciklusok nagyjából az alvás-ébrenlét ciklushoz kötődnek.” – magyarázta Jacques Montplaisir társszerző, a Montréali Egyetem Pszichiátriai Intézetének professzora és az Alvászavar Központ igazgatója. „Mivel a vérnyomás az insomniások körében megemelkedik, a nyilvánvaló szívbetegekre nézve a betegség progressziójának kifejezett kockázatát jelenti.”