A korai menopauza növeli a szívbetegségek kockázatát

”Ezeknek a nőknek tisztában kellene lenniük a fokozott hajlammal” – hívta fel rá a figyelmet Dr. Melissa Wellons, a kutatás vezetője, a birminghami Alabama Egyetem munkatársa. ”Azt tanácsolom nekik, méressék fel hagyományos kockázati tényezőiket, és tegyenek meg mindent a betegségek elkerülése érdekében, a mai ismeretek szerint: például tartsák karban a koleszterinszintjüket és a vérnyomásukat.”

A többféle csoportból származó amerikai nők bevonásával készült felmérés alátámasztotta a korábbi eredményeket, amelyek fehér nők vizsgálatával születtek. Eddig kevés ismeret állt rendelkezésre a korai menopauza és a szívbetegségek kockázatának összefüggéséről az egyéb etnikumok körében. Wellon munkatársaival kérdőívek segítségével gyűjtött egészségügyi információt 2509 nőtől, akik közül 331 kínai, 641 afroamerikai és 550 spanyol származású volt. 28 százalékuk (csaknem 700 fő) 46 éves kora előtt lépett a változókorba (az Amerikai Egyesült Államokban a menopauza átlagéletkora 51 év). Ebbe a csoportba sorolták azokat is, akik természetes úton estek át rajta, és azokat is, akik méheltávolítást követően. A kutatás kezdetén egyikük sem szenvedett keringési betegségtől. Átlagosan 5 évig követték őket nyomon.

A korai menopauzás csoportból 23, a többiek közül 27 kapott szívinfarktust vagy halt meg szívbetegség következtében, mint ahogy arról a Menopause című folyóirat beszámolt. Ez azt jelenti, hogy az előbbiek 3,3; míg az utóbbiak 1,5 százaléka betegedett meg. Ami az agyvérzést illeti, a korai menopauzások közül 18 nő (2,6 százalék), a többieknél pedig 19 nő (1 százalék) járt szerencsétlenül.

Az még nem tisztázott, hogy a két dolog miként függ össze egymással, Wellons szerint az ösztrogén lehet a kulcs. A menopauza után már csak igen kevés termelődik ebből a hormonból, arra azonban nincs bizonyíték, hogy a hormonpótlás bármit csökkentene a kockázaton. A Női Egészség Program kutatását idő előtt kellett abbahagyni, mert a hormonpótlással kapcsolatos vizsgálatok során a gyógyszert szedők kockázata megnőtt a szívbetegségekre és bizonyos daganatfajtákra. Egy másik lehetséges magyarázat egy közös vonás lehet a két állapot között. ”Genetikai összefüggés állhat mögötte. A petefészkek működéséért felelős gén kapcsolatban állhat a szívbetegségekkel is, így ez a két dolog összekapcsolódik, de nem a hagyományos ok-okozati szinten” – fejtette ki Wellon. Elmondta azt is, hogy további kutatás szükséges, mielőtt rendelkezésre állhatnak majd a megfelelő intervenciós eszközök.