A korai menopauza növeli a szívbetegség kockázatát

A megnövekedett kockázat származástól függetlenül fennáll, és nincs kapcsolatban a két említett betegség egyéb hajlamosító tényezőivel. A kutatásban több mint 2500 nő vett részt a 45-84 éves korosztályból, akiket 6-8 évig követtek nyomon. 28 százalékuk jelezte, hogy a vártnál korábban, vagyis 46 éves koruk előtt léptek a menopauzába. Ezeknek az asszonyoknak megduplázódott az esélyük a szívbetegségekre és agyvérzésre. Ennek ellenére a vizsgált csoportból kevesen betegedtek meg (50-en szívinfarktusban és 37-en agyvérzésben). Változókorról akkor lehet beszélni, ha egy nő már legalább egy éve nem menstruál. A kutatás – mely az ok-okozati összefüggést nem igazolta – a Menopausa októberi számában jelenik majd meg.

”Ha az orvos tudomást szerez arról, hogy betege a 46. születésnapja előtt átesik a menopauzán, akkor különös figyelmet kell neki szentelni, javaslatokkal és megelőző terápiával ellátni” – fogalmazta meg a kutatás vezetője, Dhananjay Vaidya, a Johns Hopkins Egyetem orvosi karának adjunktusa. ”Az eredményeink azt sugallják, hogy magát az állapotot is érdemes elkerülni. Például a dohányos nőknek átlag két évvel korábban marad el a menzeszük, ezért a leszokással már késleltethető a folyamat.” Befolyásoló tényező még a genetika, az étrend és a testmozgás is.

A kutatók azt is felfedezték, hogy a korai változókor és a megnövekedett kockázat összefüggése nem csak a természetes folyamat esetén állt fenn, de akkor is, ha műtéti úton kellett eltávolítani a reproduktív szerveket. Vaidya megjegyezte, hogy a hiszterektómia (méheltávolítás) során gyakran kiveszik a petefészkeket is, ami miatt előbb következik be a menopauza. ”Talán több esetben lehetne meghagyni a petefészkeket a vérzés elmaradásának késleltetése céljából, mert így esetleg meg lehetne óvni a betegeket a további komplikációktól” – vélekedett a kutató.