A kombinált hormontartalmú fogamzásgátló növeli a szívbetegségek kockázatát

15 év megfigyeléseinek adatait elemezték, amelyet 1,6 millió, 15-49 év közötti nőtől gyűjtöttek be a dán kutatók. Felfedezték, hogy azok között, akik alacsony ösztrogéntartalmú készítményeket kombináltak progesztinnel, 1,5-2-szeresére emelkedett a szívinfarktusok és agyvérzések száma azokhoz képest, akik nem hormonális úton védekeztek. A hüvelygyűrű és a tapasz esetén 2,5-3-szorosra nőtt a kockázat.

”Az első nagyon fontos üzenet, hogy a rögösödés veszélye egyre nő az életkorral” – mondta el a kutatás vezetője, Dr. Ojvind Lidegaard, a koppenhágai Rigshospitalet állami kórház szülész-nőgyógyász professzora. ”20 évesen nincs igazán jelentősége a trombóziskockázat megduplázódásának, mert az alapból igen alacsony. 35 év felett azonban már más a helyzet, így mindenképp nagy gondossággal kell kiválasztani a terhesség megelőzésére szolgáló módszert.” A kutatás anyagát a New England Journal of Medicine tette közzé.

A termékek piacra dobása, azaz a hatvanas évek óta kutatták az ösztrogén-progesztin kombináció, valamint a vénás és artériás vérrögök keletkezésének kockázatát. Az ösztrogén mennyiségét sok ízben csökkentették a kutatási eredmények hatására. Az Amerikai Élelmiszer-és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) idén áprilisban bejelentette, hogy a drospirenone (mesterségesen előállított progeszteron) tartalmú szereket át kell címkézni, a vérrögösödés kockázatát fokozó hatás miatt. Igaz, hogy ők a vénás trombózisra gondoltak, a dán kutatás pedig az artériák rögösödésére fókuszált.

”A tabletta még mindig sok előnnyel bír, így nem szeretnék olyan híreket, amelyek azt mondják, hogy ezek veszélyesek” – jegyezte meg Dr. Kathleen Hoeger, a Rochesteri Egyetem Strong Meddőségi Központjának igazgatója. ”Vannak jól körülírható kockázatai, így az adatok fényében az orvosok nagyobb önbizalommal adhatnak tanácsot.” Dr. Diana Petittit, az Arizona Állami Egyetem professzorát meglepte a felfedezés, hogy a progesztin különböző formái nem befolyásolják drámaian a hormonális fogamzásgátlók biztonságosságát. ”Az artéria megbetegedései szempontjából a kombinált módszerek lényegében azonosak” – vélekedett. ”A választás során inkább a hatásosság és az alkalmazhatóság tényezőire kellene odafigyelni, mint az érbetegség terén megfigyelt minimális különbségekre. Minden, a piacon elérhető termék megfelelő mértékben biztonságos.”