A koleszterinszint csökkentését időben kell kezdeni

Dr. Daniel Steinberg professzor emeritus és szerzőtársai cikkükben a szívbetegségek megelőzésére jelenleg alkalmazott koleszterinszint csökkentő terápiát „elkésettnek és kevésnek” tartják.

Számos bizonyíték áll ma a tudomány rendelkezésére, miszerint az alacsony koleszterinszinttel kevesebb szív- és érrendszeri megbetegedés jár együtt. „Hosszú távon célunk elérni azt, hogy az egészségtelen életmód ne legyen divat, optimálisnak azt tartjuk, ha az alacsony zsír- és koleszterintartalmú étrendhez szoknak hozzá már gyermekkoruktól kezdve az emberek” – mondták a kutatók.

Steinberg professzor természetesen elismeri a koszorúér-betegségek kezelésének helytállóságát: „a koleszterinszint csökkentő statin nevű gyógyszerek az esetek 30 százalékában valóban csökkentik a szívbetegségekkel járó halálozást, de mi lesz a többi 70 százalékkal?” – tette fel a kérdést. A gyógyszerek fejlesztése sok reménnyel kecsegtet, azonban a szív-és érrendszeri betegségek járványszerű terjedésének mindezidáig nem tudtak gátat szabni.

„Áttekintettük az ide vonatkozó szakirodalmat, és megállapítottuk, hogy sokkal korábban és sokkal agresszívebben kell kezelést folytatnunk, ha eredményesek akarunk lenni. Már gyermekkorban elkezdődik a magas vérzsír-értékekkel járó érelmeszesedés, akár 30 éves korra igencsak előrehaladott folyamatokkal találkozhatunk. Ezeket a jeleket ugyanolyan komolyan kellene venni már fiatalkorban, mint például a cukorbetegség, vagy a daganatos megbetegedések tüneteit” – hangoztatta Dr. Steinberg.

Japánokat tanulmányozva azt figyelték meg a kutatók, hogy a gyermekkortól kezdve folytatott alacsony zsírtartalmú étrenden élő japánok hosszabb életet éltek, csak 10 százalékuknál alakult ki életük során szívbetegség. Még a dohányzás illetve a cukorbetegség sem emelte jelentősen a halálozások számát ezekben az esetekben. Azok a japánok, akik emigráltak az Egyesült Államokba, és a magas zsírtartalmú étrendre tértek át, azaz koleszterinszintjük magasabb lett, nem éltek olyan sokáig.
Ma, a magas koleszterinszint diagnózisa felnőttkorban történik, a kezelést 50 éves kor körül kezdik.

A kezelés hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet, de a már kialakult meszes erek állapotát nem hozza rendbe. A magas koleszterinszintű gyermekek kiszűrése a megelőzés szempontjából lenne fontos. Náluk természetesen nem a gyógyszer az első választandó megoldás, hanem az életmód változtatása, a helyes étrend kialakítása és a kellő testmozgás.