A koleszteringyógyszer csökkenti a vérrögök arányát

A JUPITER névre keresztelt tanulmányt (a statinok használata a megelőzésben: a rosuvastatin értékelése) az Amerikai Szív Szövetség vasárnapi tudományos ülésén mutatták be. Kiderült belőle, hogy a rosuvastatin csökkentette a kombinált szív-és érrendszeri halálozás, a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát is 47 %-kal.

A tanulmány hosszú távú volt, nagyszámú (17 802) beteg bevonásával készítették, hogy megállapítsák, a rosuvastatin csökkenti-e a szívinfarktus, az agyvérzés és más főbb szív-és érrendszeri megbetegedés kockázatát azoknál a betegeknél, akiknek alacsony a „rossz” (vagy LDL) koleszterinszintje, illetve magas a gyulladást jelző C-reaktív protein szintje. Az eredmények szerint a rosuvastatint szedő betegek között több, mint felére (54 %) csökkent a szívinfarktus kockázata, az agyvérzésé 48 %-kal, az összes halálozás pedig 20 %-kal.

A tanulmány azt is felfedte, hogy a normál koleszterinszintű, szívbetegségben nem szenvedők, akiknek a C-reaktív proteinszintje magas, az ő állapotukat is kedvezően befolyásolta a rosuvastatin. Az LDL-koleszterinszintjük ettől 50 %-kal csökkent, mely csökkenti az agyvérzés, a szívinfarktus kockázatát, javította az általános túlélési esélyeiket