A koleszterincsökkentő sztatinokkal a tüdőgyulladás ellen

A gyógyszert általában a szívroham és agyvérzés megelőzésének érdekében írják fel, de úgy tűnik más potenciálisan halálos betegség ellen is hatásos.

Az Imperial College London kutatóinak vizsgálatai szerint a sztatinokat legalább 10 éve szedő betegek esetében 14 százalékkal csökken a halálozási arány, ami a kevesebb fertőzéses és légzőszervi betegségnek köszönhető. A kutatók szerint ez főleg a sztatinok gyulladáscsökkentő hatásának tulajdonítható.

Hetente körülbelül egymillió sztatin receptet írnak fel az orvosok világszerte – Angliában évente 52 milliót – hiszen manapság a sztatinok váltak a szívrohamot és agyvérzést túlélő betegek elsődleges gyógyszereivé.

Az első vizsgálatok során a szakértők 10,000 magas vérnyomásban szenvedő, atorvasztatinnal vagy placebóval kezelt beteg egészségi állapotát kísérték figyelemmel 1998 és 2000 között. A kutatást 2003-ban leállították, a sztatin ugyanis minden tekintetben hatékonynak bizonyult a szívroham és az agyvérzés megelőzésében. Azóta a gyógyszer széles körben elterjedt.

A mostani kutatás során a tudósok 4605 páciens halálozási arányait figyelték meg az Egyesült Királyságban. Az eredmények szerint a sztatint szedők körében 14 százalékkal alacsonyabb a halálozási arány, mint a népesség fennmaradó részében.

”Az eredmények rendkívül meglepőek – nyilatkozta Peter Sever professzor, a Keringési Betegségek Nemzetközi Központjának munkatársa – Régóta tudjuk, hogy a sztatinok segíthetnek megelőzni a szívrohamot és más érrendszeri betegségeket, de úgy tűnik, más betegségek elleni védőhatással is rendelkeznek.”

A kutatás részletes eredményeit az Európai Kardiológiai Társaság Kongresszusán és a European Heart Journalben ismertették a szakértők.