A koleszterin rejtheti az AIDS elleni megoldást?

Egészen pontosan arra jöttek rá a kutatók, hogy a HIV vírus nem képes megtámadni az immunrendszert, ha a koleszterint eltávolítják a vírus membránjából. ”Ettől a vírus olyanná válik, mint egy hadsereg, akit megfosztottak a fegyvereiktől, de azért persze még tudja riadóztatni a többi hadosztályt, akik további támadásokat intézhetnek az immunrendszer ellen” – mondta Adriano Boasso, a Londoni Imperial Főiskola munkatársa, a tanulmány vezetője.

Az amerikai és európai tudósokból álló kutatócsoport jelenleg azt vizsgálja, hogy ezzel a módszerrel hogyan lehetne teljesen deaktiválni a vírust, és milyen módon lehetne AIDS elleni vakcinát előállítani. Általában, mikor valaki megfertőződik a HIV vírussal, a szervezet öröklött immunreakciója miatt azonnal védekezésbe kezd, de néhány kutató úgy véli, hogy a HIV vírus az öröklött immunrendszer túlreagálását idézi elő. Ennek következtében az immunrendszer adaptív immunválaszként ismert következő védelmi vonala legyengül.

Boasso és nemzetközi kutatócsoportja eltávolította a koleszterint a vírust körülvevő membránból, aminek következtében a HIV vírus nem volt képes beindítani az öröklött immunreakciót, derült ki a Blood című szakfolyóiratban publikált tanulmányból.

Az AIDS évente körülbelül 1,8 millió emberéletet követel világszerte. 2009 folyamán hozzávetőlegesen 2,6 millió kapta el a HIV vírust, és jelenleg nagyjából 33,3 millió fertőzött ember él a Földön.