A kokain a tökéletes út a szívinfarktus felé

Az ausztrál kutatás elsőként dokumentálta ezeket az abnormalitásokat az egyébként látszólag egészséges kokainozók között, jóval azután, hogy a kábítószer hatása már elmúlt. MRI segítségével vizsgálták a kokain hatását 20 felnőttnél, akik rendszeresen éltek ezzel az illegális szerrel. 20 józan életet élő felnőttével hasonlították össze az adataikat, melyből kiderült, hogy a drogélvezők körében magasabb arányban fordultak elő a szívinfarktus és az agyvérzés kockázati tényezői. 30-35 százalékkal merevebbé vált az artériájuk, és emelkedett meg a vérnyomásuk; valamint 18 százalékkal vastagabbnak bizonyult a bal kamra fala.

A kutatás vezetője, Dr. Gemma Figtree elmondta: ”Egyre több erős, egészséges fiatal kerül kórházba masszív, a kokainnal összefüggésbe hozható infarktus miatt. Bár képzett szakemberek, fogalmuk nincs a következményekről. Ez a drog a tökéletes út a szívizom-elhalás felé.” Az eredményeket az Amerikai Szív Szövetség tudományos ülésén tárták a nyilvánosság elé.

Dr Figtree, a Sydney Egyetem orvosi karának adjunktusa szerint az erősebb rögösödési hajlam, a szívre háruló fokozott stressz és az erek szűkülése együttesen teszik ki nagyobb kockázatnak a droggal élőket. A Sydney Királyi Nyugati Parti Kórházban toboroztak 17 férfi és 3 női kokainhasználót. Átlagéletkoruk 37 év volt és a kutatást megelőző évben havonta legalább egyszer vettek magukhoz ebből a tudatmódosító anyagból. Kérdőíveket töltöttek ki a szokásaikról, a keringési betegségekre való hajlamukról és a társadalmi-gazdasági helyzetükről. A legutolsó kábítószerhasználatukat követő 48 óra elteltével megmérték a vérnyomásukat, szívüket pedig MRI készülékkel vizsgálták meg.

”A merevebb artériafal összefügg a magasabb szisztolés vérnyomásértékkel. Emiatt a szívnek erőteljesebb munkát kell végeznie, így a fala megvastagszik” – magyarázta a következményeket Dr. Figtree. Habár az egyelőre nem ismert, hogy az ismételt kokainhasználat miként merevíti el az erek falát, a kutatók már vizsgálnak egy jelzést, melynek aktiválódása ilyen reakciót válthat ki.