A kenyér fogyasztása veserákot okozhat?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Az olasz Mario Negri Farmakológiai Kutatóintézet munkatársai szerint azonban a veserák egyik típusának előfordulása összefüggésben áll a világon leginkább elterjedt ételféleséggel, a kenyérrel.

A vesedaganatok közül a leggyakoribb a szerv hámsejtjeiből kiinduló ún. világos sejtes veserák (Grawitz-tumor), amely sokak szerint az ilyen típusú elváltozások 80-85 százalékát is kiteszi. Az olasz kutatók összesen 2301 fő részvételével végeztek ún. eset-kontroll vizsgálatot, az alanyok közül 767 szenvedett Grawitz-tumorban, 1534-en egészségesek voltak (ők szerepeltek kontrollként). A Francesca Bravi vezette munkacsoport tagjai részletesen kikérdezték a résztvevőket életmódjukról, családi kórtörténetükről, szociális helyzetükről, valamint részletesen megvizsgálták őket. Ezen felül különösen részletes kérdőívet töltettek ki velük táplálkozási szokásaikról az elmúlt két évre visszamenőleg.

‘A kérdőívek elemzése azt mutatta, hogy összefüggés van a kenyérfogyasztás és a veserák kialakulása között: akik sok kenyeret esznek, szignifikánsabban nagyobb, mintegy kétszeres az esélyük a veserák kialakulására’- írja Bravi az eredményeket közlő tudományos publikációban. ‘Ugyancsak emeli a daganat kockázatát- bár statisztikailag nem jelentős mértékben- a tészta és a rizs gyakori fogyasztása is, ugyanakkor a szárnyasok illetve a zöldségek fogyasztása kockázatcsökkentőnek bizonyult’- szerepel még a közleményben.

A megnövekedett kockázat magyarázata lehet, hogy a kenyér, a cukor és a rizs mind nagymértékben megemelik az étkezés utáni vércukorszintet, így a daganat kialakulásában esetleg szerepet játszó inzulin-függő folyamatokat indítanak be. A zöldségek fogyasztásának kedvező hatása alátámasztja a korábbi kutatásokat, amely szerint a bennük található vitaminok és antioxidáns vegyületek felelősek a kedvező hatásért.