A kemoterápia árt az ajkaknak

A kemoterápia a ráksejteken kívül a szervezet  egészséges, gyorsan osztódó sejtjeit is roncsolja. Az ajaknál mindez kiszáradáshoz, kisebesedéshez, gombás, illetve herpeszes fertőzésekhez vezet. Az angliai Bedford Primrose Onkológiai Központjának orvosai annyira komolyan veszik a problémát, hogy egy új összetételű ajakápolót is kifejlesztettek speciálisan ennek a betegcsoportnak.

Fejlesztésüket egy 2008-ban, 105 beteg körében végzett felmérésre alapozzák. Eredményeik szerint a kemoterápia előtt a betegek 29, a terápia alatt viszont már 69 százaléka számolt be ajakproblémákról. Bár a herpesz kiújulási gyakoriságát a kezelés nem növeli, az egyes epizódok súlyosságát és kiterjedtségét azonban igen.  „Az orvosok eddig semmilyen útmutatást nem adtak ezekkel a problémákkal kapcsolatban” – mondja Madeline Williams, az központ munkatársa.

A felmérés szerint a páciensek kétharmada próbált már valamilyen ajakápolót, ami azonban 82 százalékuk szerint hatástalannak bizonyult. Részletes kikérdezéssel Williams-ék kiderítették, hogy a petróleum alapú készítmények hatástalanok, szemben a természetes összetételűekkel. Ezen felbuzdulva méhviasz, shea vaj és természetes olajok keverékéből létrehoztak egy új ajakápolót, aminek klinikai vizsgálatai jelenleg is folynak. Vezető onkológusok állásfoglalása alapján is a természetes alapanyagú ajakápolók választandók kemoterápia okozta ajakproblémák esetén.