Zhenzhen Zhang (Michigan Állami Egyetem) és kollegái szisztematikusan átvizsgálták és meta- analizálták a korábbi kutatási eredményeket. Vizsgálataik során elektronikus adatbázisokat (MEDLINE, EMBASE, Agricola, Cochrane Library) és hat korábbi kutatási anyagot is megvizsgáltak. Egyes kutatások során a tudósok akár 33 éven keresztül is figyelemmel kísérték a kávéfogyasztók egészségi állapotát.
A mostani kutatásban így összesen 172 567 önkéntes adatait vizsgálták meg, akik közül 37 135-nél alakult ki magas vérnyomás betegség. Ezek alapján megállapították, hogy a magas vérnyomás kialakulásának relatív veszélye a napi 1-3 csésze (1 csésze: 237 milliliter) kávét fogyasztóknál 1,09, a 3-5 csészét fogyasztóknál 1,07, az öt csészénél többet fogyasztóknál pedig 1,08. Ezek alapján a magas vérnyomás kialakulásának esélye azoknál a legmagasabb, akik a legkevesebb kávét fogyasztják.
A kutatók szerint a vizsgálatnak természetesen vannak vitatható aspektusai, elsősorban az olyan tényezőknek köszönhetően, mint az elfogyasztott kávé erőssége, a koffeines/koffeinmentes kávé aránya, valamint az adagok eltérő mérete.