A kávéfogyasztás csökkenti a mellrák kiújulásának kockázatát

A kutatók több mint 600 melldaganatos páciens állapotát követték figyelemmel átlagosan öt éven keresztül. A betegek közül nagyjából 300-an kaptak tamoxifent, ami az egyik leggyakrabban adott hormonterápiás szer. A tamoxifen, amelyet általában a műtéti beavatkozást követően írnak fel a betegeknek, blokkolja az ösztrogénreceptorokat. A tudósok egyelőre nem tudják, hogy a kávé pontosan miként befolyásolja a kezelést.

”Az egyik lehetséges magyarázat, hogy a kávé valamilyen módon felerősíti a tamoxifen hatását” – nyilatkozta Maria Simonsson, a Lund Egyetem Onkológiai Tanszékének végzős orvostanhallgatója.

A Lund Egyetem tudósainak korábban már sikerült bizonyítaniuk, hogy kapcsolat lehet a kávéfogyasztás és bizonyos melldaganatok csökkent kialakulási esélye között, a koffein ugyanis képes befolyásolni a rákos sejtek növekedését. A mostani kutatási eredmények alapján úgy tűnik, további vizsgálatok szükségesek a kávé rákmegelőző szerepét illetően.

”Szeretnénk többet megtudni arról, hogyan befolyásolhatja az emberek életmódja a melldaganatok kezelését” – mondta Helena Jernström, a Lund Egyetem Kísérleti Onkológiai Tanszékének tanársegédje.