A kávébab segíthet a vércukorszint szabályozásában

Az Indiában, normális testsúlyú és vércukorszintű egyéneken végzett vizsgálat alapján a különböző dózisban adagolt zöldkávé tartalmú étrend-kiegészítők egytől egyig csökkentették a vércukorszintet – a nagyobb dózissal nagyobb csökkenés járt. ”Ha így befolyásolható az egészséges emberek vércukorszintje, valószínűleg a cukorbetegeknél is kedvező eredményt lehet elérni. Úgy véljük, hogy a zöldkávé-kivonat a hatóanyag szervezetbe juttatásának legjobb módja” – magyarázta Joe Vinson, a pennsylvaniai Scranton Egyetem professzora, aki az előzetes eredményeket az Amerikai Vegyész Társaság New Orleans-i ülésén  mutatta be.

Csak az Amerikai Egyesült Államokban 26 millió 2-es típusú cukorbeteg él. A kórkép szívbetegségekkel, vaksággal, veseproblémákkal és lábamputációval is összefügg. Korábbi tanulmányok mindössze annyit támasztottak alá, hogy a kávéfogyasztás összefüggésben van bizonyos egészségügyi előnyökkel, ám közvetlen kapcsolatra nem sikerült fényt deríteni eddig.

Vinson professzor vizsgálatában 30 egészséges testsúlyú, nem cukorbeteg férfit és nőt vettek górcső alá: 100 vagy 400 milligrammos zöldkávé-kivonatot tartalmazó kapszulát adagoltak nekik, majd megmérték a vércukorszintjüket. Mindannyiuknál csökkenés következett be, de a 400 milligrammos dózisnál már 30 perc múlva 24 százalékos volt a csökkenés, míg két órával később már 31 százalék.

A szakértő úgy véli, hogy a zöld kávé jótékony hatása a benne található klorogénsavaknak köszönhető. Ezek az antioxidáns vegyületek előfordulnak az almában, a cseresznyében, a szilvában és sok más gyümölcsben, illetve zöldségben. A kávéban azonban a pörkölési folyamat során lebomlik ez a kulcsfontosságú összetevő, ezért hatékonyabbak a nyers kivonatot rejtő étrend-kiegészítők. ”A kezelés csupán napi 2-400 forintba kerülne. Olcsóbb, mint kávézóba menni!” – tette hozzá Vinson professzor.