Rachel Huxley, a Sidney-i Egyetem docense kíváncsi volt, mi lehet az a kávéban, ami ezeket a hatásokat kiváltja. Kollégáival ezért 18 korábbi vizsgálatot tekintett át, amelyek közül 6 a koffeinmentes kávé, 7 pedig a tea fogyasztását mérte fel.
Az eredmények szerint azok, akik napi 3-4 csésze kávét fogyasztanak, 25%-kal kisebb eséllyel lesznek cukorbetegek azokhoz képest, akik kevesebbet vagy egyáltalán nem kávéznak. A koffeinmentes kávéval és a teával kapcsolatban is hasonló eredményre jutottak: azoknál, akik napi 3-4 csésze koffeinmentes kávét isznak naponta, harmadával csökkent a diabétesz esélye, akik pedig napi 3-4 csésze teát fogyasztanak, ötödére csökkentik ezt a rizikót azokhoz képest, akik nem teáznak.
Korábban azt gondolták, hogy a koffein lehet a felelős a kedvező hatásokért, de most az új eredmények birtokában azt feltételezik, hogy egyéb összetevők, például a magnézium, lignánok és klorogén-savak állhatnak a jelenség mögött, mégpedig valószínűleg a vércukor-szabályozás és az inzulin-elválasztás szabályozása révén, de ennek igazolásához még további kutatás szükséges.
Huxley így fogalmazott: „Bár további adatok híján még korai lenne kijelenteni, hogy a fokozott kávé- és teafogyasztás a diabétesz megelőzésének hatékony eszköze lenne, ha azonban klinikai vizsgálatokkal is sikerül ezt igazolni, az új utakat nyithat a megelőzésben.”