A kávé és a tea növeli a mellrák kockázatát?

„A seregnyi asszonyt 22 éven át követtük nyomon, de nem találtunk összefüggést a kávé (koffeines vagy koffeinmentes)- és teafogyasztás, valamint a mellrák kockázata között” – mondta Dr. Davaasambuu Ganmaa, a bostoni Harvard Közegészségügyi Iskola munkatársa a Reuters Health-nek. „A kávé és a tea mértékkel fogyasztva teljesen veszélytelenek.”

Ganmaa és kollégái 85 987 nő esetében vizsgálták a kávé, tea és koffeintartalmú italok fogyasztását. A kísérlet kezdetén a nő 30-55 év közöttiek voltak. A 22 év során 5 272 nő betegedett meg közülük mellrákban.

Miután számba vették az egyéb kockázati tényezőket (életkor, dohányzás, testsúly, testmozgás, alkoholfogyasztás, családi anamnézis, menopauza előrehaladása, hormonterápia és a gyermekek száma), azt találták, hogy nem emelkedett a mellrák kockázata azoknál akik 4 vagy több csésze koffeines italt fogyasztottak naponta azokhoz képest, akik csak egyet.

Mikor a kutatók tovább vizsgálták a mellrák kockázatát, különösen a változó korból kilépő nők körében, azt találták, hogy a legkevesebb koffeint fogyasztó nők között kicsit kevesebb a mellrákos esetek száma. Megjegyezték azonban, hogy ezt a kapcsolatot még tovább kell vizsgálni.