A kamaszok érzelmei befolyásolhatják a diabétesz szabályozását

A vizsgálati eredmények szerint az érzelmek befolyásolhatják a tinik vércukor szabályozását azáltal, hogy kevésbé magabiztosak abban, hogy karban tudják tartani cukorbetegségüket.

A kutatáshoz Katherine T. Fortenberry és munkatársai a Utah Egyetemen (Salt Lake City, USA) 62 önkéntest hívott résztvevőnek, akik 11 és 16 év közötti, I-es típusú cukorbetegek voltak. Ez egy autóimmun betegség, amelyet a szervezet inzulintermelő sejtjei ellen létrejövő rendellenes immunrendszeri támadás eredményez. A cukorbetegek naponta adnak be maguknak inzulint, szorosan nyomon követik vércukorszintjüket, és óvatos diétát tartanak a túl magas vagy alacsony cukorszintek elkerülése végett.

A résztvevő kamaszok két hétig írtak naplót, beszámolva hangulatukról és arról, mennyire érzik magukat magabiztosnak cukorbetegségük szabályozásával kapcsolatban. Fortenberry csoportjában a tinédzserek vércukorszintje átlagosan nagyobb valószínűséggel voltak normálishoz közeliek azokon a napokon, amikor boldogok vagy izgatottak voltak. A szomorú vagy mérges napokon vércukorszintjük gyakran magasabb volt. A tinédzsereknek a diabétesz szabályozásával kapcsolatos önbizalma tűnt okolhatónak a kutatók szerint.

Hozzáteszik, hogy azok a tinédzserek, akik pozitívan állnak hozzá a betegség szabályozásához, nagyobb valószínűséggel tesznek meg minden lehetséges lépést a vércukor rendben tartása érdekében. Életre szóló jelentősége lehet annak, ha a kamaszok segítséget kapnak, hogy megbirkózhassanak érzelmeikkel.