A jóga segít a rák túlélőinek jobban aludni

“A belgyógyászok és onkológusok nem szívesen javasolnak pácienseiknek a szokásostól eltérő gyógymódot a rák kezelésére.” – mondta Dr. Douglas Blayney, az Amerikai Klinikai Onkológia Közösség elnöke egy interjúban. “Azonban van itt egy tanulmány a klinikai vizsgálatok által tesztelt új módszerünkről, mely hasznosnak tűnik.” – tette hozzá Blayney, akit nem vontak be az új kutatásba.

A tanulmányhoz a kutatók véletlenszerűen kijelöltek több mint 400 rák túlélőt, majd 2 csoportra osztották őket. Legtöbbjüket korábban már kezelték kemoterápiával mellrák miatt.

A kísérlet során az egyik csoport könnyed Hatha jógát és erősítő jógagyakorlatokat végzett – beleértve a speciális testhelyzeteket, a légzést és a figyelem kiteljesítését szolgáló gyakorlatokat – egy hónapon keresztül, heti 2 alkalommal. A másik csoport csak a standard, felügyelet melletti gyakorlatokat végezte. Azok, akik jógáztak, képesek voltak elhagyni az altató tablettákat és jól tudtak aludni, melyet az általános alvásminőség mérő skálán tapasztalt 22%-os növekedés is bizonyít. Ez majdnem kétszerese volt azon ráktúlélők számának, akik nem végezték a gyakorlatokat.

A jóga a fáradékonyságot is közel felére csökkentette, és kisebb életminőség-növekedéshez vezetett. Ez jó hír a rákos betegek számára, mondta Karen Mustian, a new yorki Rochester Orvosi központ Egyetem munkatársa, aki a vizsgálatot vezette. “Valójában nincs semmi jó orvosságunk a rákot túlélő betegek fáradsága ellen.”- mondta a Reuters Health-nek Karen.

Habár sok páciens gyógyszereket szed, hogy rendesen tudjon aludni, ezek a készítmények rengeteg mellékhatással rendelkeznek és hatásuk általában nem tart sokáig. Ez késztette Mustian csapatát is alternatív megoldások keresésére.

Az teljesen érthető és tisztázott, hogy a jóga nyugtató hatással van az emberre. “Lehet, hogy szociális kapcsolatok létrejöttét is elősegíti, mondta Mustian, és hozzátette, hogy bevezető/ tanulmányok is megemlítik, mert csökkenti a stressz hormonok mennyiségét is.

Ha a ráktúlélők segítséget szeretnének kérni a jógával kapcsolatban, keressék fel a Yoga Alliance szakképzett oktatóit, de leginkább azokat, akik már járatosak a betegségekkel való foglalkozásban. Azt is kihangsúlyozta, hogy az eredmény nem alkalmazható a jóga minden formájára. Orvosi szemmel megerősíthetem: igen, ez a jógaprogram hasznosnak bizonyulhat.”-tette hozzá Blayney.