A HPV növeli a szívbetegség kockázatát

A HPV egyike a leggyakoribb szexuálisan átvihető fertőzéseknek. Ismert, hogy egyes törzsei a méhnyakrák, továbbá egyéb rosszindulatú tumorok kialakulásában is szerepet játszik. Egy egészségügyi és táplálkozásra irányuló felmérés során a kutatók 2500, 20 és 59 éves hölgy adatait elemezték ki, a vizsgálati alanyok 45 százaléka hordozott valamilyen HPV-törzset, 23 százalék kifejezetten daganatokozó típust. Az elemzés összefüggést talált a HPV-fertőzés és a szívbetegség között.

Dr. Ken Fujise és munkatársai arra mutattak rá, hogy szívbetegek egyötödénél nem voltak jelen a szokványos kockázati tényezők, például elhízás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, ami azt jelenti, hogy más befolyásoló tényezők is léteznek. Az egyik ilyen a HPV lehet. A megállapítás jelentősége, hogy mivel a HPV-ellenes védőoltás forgalomban van, azzal nem csak a méhnyakrák kialakulását lehetne csökkenteni, hanem a szívbetegségek arányát is. Az is fontos lenne, hogy az orvosok fokozott figyelemmel kövessék az ismert HPV-pozitív betegek egészségügyi helyzetét, ami szintén a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését célozná.

A jelenség molekuláris magyarázata, hogy a HPV két, a tumorok kialakulását gátló gént, a p53-at és a retinoblasztómát (Rb) inaktiválja. Korábbi kutatások felfedték, hogy a p53 alavető szerepet tölt be az érelmeszesedés folyamatában. Az elmélet szerint egy olyan szer, mely meggátolná a p53 kikapcsolását, képes lehet a HPV-fertőzött nők esetén megelőzni az szív- és érrendszeri betegség kialakulását.

Férfiak esetén a HPV és a szívbetegség közötti lehetséges kapcsolat feltárására a jövőben további vizsgálatok szükségesek.