A hormonterápia növeli a prosztatarák túlélési esélyét

A rövid idejű hormonterápia jóval kevesebb mellékhatással jár, mint azokban az esetekben, amikor két-hároméves kezelésre kerül sor. A beavatkozás során a daganatok növekedését előidéző férfi nemi hormonok szintjét csökkentik. Dr. David Lamb és munkatársai szerint ez a módszer mintegy felére csökkenti a halálozási kockázatot, ami igen jelentős eredménynek mondható. Jelenleg a prosztatarák sikeres kezelésének feltétele a korai felismerés, és műtét, azonban sokszor csak előrehaladott stádiumban kerül a diagnózisra sor – ez utóbbi esetben jelenthet megoldást a Lancet Oncology március 24-i számában közölt tanulmány eredménye.

A munkacsoport 802 előrehaladott prosztatarákban szenvedő férfit vizsgált, akiknél vagy kizárólag sugárkezelést, vagy háromhónapos hormonterápiát és sugárkezelést, vagy hathónapos hormonterápiát és besugárzást alkalmaztak. A mintegy 10,6 éves utánkövetési periódus során azok a betegek a daganat miatt kisebb arányban haltak meg, akik a sugárkezeléssel együtt hat hónapig hormonkezelést is kapta (11, illetve 22 százalék), valamint ez az arány más ok miatt is alacsonyabb volt (29, illetve 43 százalék). A háromhavi hormonterápia azonban nem jelentett járulékos előnyt a kizárólag besugárzással kezeltekkel szemben.

Az androgén hormonok csökkentése számos nem kívánt mellékhatással jár: erekciós zavarok, hőhullámok, fáradtság, csontritkulás, magas koleszterinszint, vérszegénység, szívbetegség és az ennek talaján kialakuló halál. Ezen betegségekkel jóval kevésbé kell számolni a hathónapos kurzussal, de a kedvező hatás 50 százalékos túlélés-növekedésben nyilvánul meg.