A homoszexuális férfiak is adhatnak ezentúl vért Nagy-Britanniában

A Skócia, Anglia és Wales egészségügyi miniszterei által elfogadott új véradási politika szerint azok a homoszexuális és biszexuális férfiak lehetnek donorok a szigetországban november 7-étől, akik nem létesítettek szexuális kapcsolatot más férfival a véradást megelőző 12 hónapban. Észak-Írország várhatóan a közeljövőben fog dönteni a kérdésben.

Az élethosszig tartó korlátozást még az 1980-as évek elején vezették be Nagy-Britanniában, a fenyegető AIDS-járvány és a HIV-fertőzés kiszűrésére alkalmas tesztek hiánya miatt – olvasható a BBC brit közszolgálati médium internetes oldalán (www.bbc.co.uk).

A brit kormány szakértői bizottságának bemutatott legújabb orvostudományi eredmények szerint azonban nem indokolt tovább fenntartani a korlátozást. A brit Nemzeti Vérszolgálat minden egyes beérkező véradományt megvizsgál a HIV- és egyéb fertőzések miatt. A lappangási időszakban azonban továbbra is lehetetlen kiszűrni a vírust.

A szexuális úton terjedő betegségek szempontjából magas kockázatú országokban aktív nemi életet élő britek esetében már jó ideje alkalmazzák az egyéves szabályt. A homoszexuálisok véradása kapcsán pedig számos más országban is hasonló döntésre jutottak. Dél-Afrikában félévnek, Ausztráliában, Svédországban és Japánban pedig egy évnek kell eltelnie a legutolsó szexuális aktus és a véradás időpontja között.

Kanadában és az Egyesült Államokban még mindig nem adhatnak vért a homoszexuális férfiak.