A Holokauszt túlélőinél gyakoribb a rák

A Haifa Egyetem kutatói 300,000 európai születésű izraeli zsidó adatát átvizsgálva azt találták, hogy akik még a háború előtt Izraelbe emigráltak, szignifikánsan kisebb eséllyel kapnak rákot, mint azok, akik a háborút átélve, csak annak befejeztével települtek át. Különösen a mellrák és a végbélrák volt gyakoribb az utóbbi csoportban. A kutatók azt is megállapították, hogy minél fiatalabb volt valaki a háború idején, annál nagyobb eséllyel lett később beteg.

„Ezek a megfigyelések közvetlenül segíthetnek az említett betegcsoport ellátásában” – írja Dr. Lital Keinan-Boker, a Haifa Egyetem közegészségügyi tanszékének munkatársa a Journal of the National Cancer Institute októberi online számában. A szakember szerint fontos, hogy az általuk megfigyelteket alaposabb epidemiológiai vizsgálatoknak vessék alá.

Dr. Keinan-Boker és munkatársai újabb bizonyítékot szolgáltattak ahhoz az elképzeléshez, miszerint a tartós éhezés, hogyha fizikai és pszichoszociális szenvedéssel jár együtt, megnövekedett rák-kockázatot eredményez. „Állatkísérletes eredmények és embereken tett megfigyeléseink alapján tudjuk, hogy a csökkentett mennyiségű táplálékfelvétel védőhatású a rákkal szemben. Ezt a védőhatást azonban semlegesíti a nagyfokú stresszhatás egyidejű jelenléte”- írják a cikkben.