A hirtelen szívhalál leghatékonyabb megelőzése

Az egyszerű orvosi vizsgálat és a családi kórtörténet alapján az aktív sportolók mindössze 3%-nál fedezhető fel olyan jel, mely e tragikus következményre utalhat, állítja egy új amerikai tanulmány.

Miben más a hirtelen szívhalál, mint a szívroham?

Azért nem alkalmas a hagyományos nyugalmi állapoti EKG vizsgálat egymagában a hirtelen szívhalálra való hajlam kimutatására, mert szemben a főként időskorúakra jellemző szívrohammal, ebben az esetben nem a szív oxigénellátásával van a probléma – hiszen a sportolás még edzi is a szívet, növeli az oxigénellátó hálózat hatékonyságát -, hanem a szív összehúzódását, ritmusát szabályozó ingerületvezetési rendszerrel.

A hirtelen sportolói szívhalál fő oka a szív izomzatának megvastagodása, illetve megvastagodás következtében kialakuló szívritmuszavarok. A hirtelen szívhalál felléptének esélyét tovább növeli, ha a sportoló olyan genetikai, öröklődő vagy egyéb betegségben szenved, ami önmagában, sportolói szívmegnagyobbodás nélkül is, fokozza a hirtelen szívhalál esélyét. Ilyen betegségek a hipertófiás kardiomiopátia, öröklődő génhibák, megnyúlt QT szakasz, aritmogén jobb kamrai kardiomiopátia, stb. De fokozhatja a ritmuszavarok okozta hirtelen szívhalál esélyét számos gyógyszer (pl. szénanátha ellen szedett antihisztamin, fertőzésre szedett antibiotikumok), folyadékvesztés miatti elektrolit egyensúly-zavar, szójakészítmények, grépfrútlé, étrendkiegészítők, anabolikus szteroidok.

Hatékony kivizsgálás elemei

A hirtelen sportolói szívhalál kockázatának becslésére – éppen a szokásos kardiológiai eltérésektől való jelentős oki különbözősége miatt – csak olyan kivizsgálás alkalmas, ami képes a szívritmuszavar egyediségeinek detektálására, értékelésére.

A sportkardiológiai kivizsgáláshoz ma már nemzetközi szinten is, akárcsak hazánkban, hozzá tartozik a nyugalmi EKG elkészítése. Ez azonban számos alapvető jelre nem vagy csak korlátozott információval rendelkezik. A szív fal vastagságára csak következtetni lehet, a billentyűk, nagy erek működésére semmilyen támpontot nem ad. Hasonlóan alkalmatlan a terhelést követő levezetési szakban fellépő ingerületvezetési zavarok kimutatására.

Szívultrahang

Az American College of Cardiology és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, illetve a British Journal of Sports Medicine már javaslatként fogalmazza meg a szívultrahang alkalmazását a szívfal-vastagság megítéléséhez, illetve billentyűk, nagyerek állapotának felméréséhez, egyéb anatómiai és véráramlási rendellenességek kiszűréséhez.

Terheléses EKG

Újabb statisztikai eredmények szólnak amellett, hogy a sportolók hirtelen szívhalálának leggyakoribb időpontja a terhelés utáni, levezető időszak. Az itt fellépő halálos ritmuszavart okozó szív-ingerület vezetési rendellenességek kimutatására a nyugalmi EKG nem, csak a terheléses vizsgálat alkalmas.

Gondos, speciális kórtörténet felvétel

A szív ritmuszavar készsége a sportolóknál a szívfal megvastagodása miatt önmagában is fokozott. Éppen ezért fontos olyan, nem sportolóknál és időseknél lényegtelennek látszó kórtörténeti momentumot is felmérni, számításba venni, mint a szedett gyógyszerek, használt étrendkiegészítők, elfogyasztott italok, ételek.

Sportkardiológiában tapasztalt kardiológus

A sportolói és az időskori szívproblémák jelentősen eltérő háttere miatt alapfeltétel – a felesleges eltiltások illetve veszélyes sportolási engedélyek kiadásának elkerülése érdekében -, hogy a sportkardiológiai vizsgálatot végző kardiológus sportkardiológiában megfelelő jártassággal, tapasztalattal rendelkezzen.

Oxygen Medical sportkardiológiai központ – a fiatal magyar sportolókért

Az Oxygen Medical Magánorvosi Központ az Oxygen Wellness szellemiségén alapulva kiemelt fontosságúnak tartja a biztonságos sportolást, az elkerülhető tragédiák megelőzését, mind amatőr mind professzionális szinten.

Komplett sportkardiológiai központja biztonságot adó kivizsgálást kínál a hazai sportolóknak: színes doppler ultrahang, terheléses EKG, nyugalmi EKG, 24 órás EKG és vérnyomásmonitor. A szakmai hátteret dr. Marton Anna, sportkardiológiában jártas, elismert főorvos biztosítja, aki a Sporkórház kardiológusaként dolgozott és ezzel szinte egyedüliként a hazai kardiológusok között, mélyreható és precíz ismeretekkel rendelkezik az aktív sportolók szív-érrendszeri élettanáról, az esetleges eltérések sportolási szempontból tekintett súlyossági megítélésében.

Társadalmai felelősségvállalás

Az ifjú sportolók biztonságát és a hazai sport felkarolását szolgálja az a kezdeményezés, mely a fiatal, junior világversenyeken helyezést elért élsportolók számára az éves sportkardiológiai kivizsgálást ingyenesen kívánja nyújtani.