A havonta elvégzett otthoni mell önvizsgálat életet menthet

Mit tehet a 45-65 év közötti korosztály az egészsége megőrzéséért?

A 45-65 éves korosztály számára az állam ingyenes mammográfiai szűrővizsgálatot biztosít, amely megbízhatóan kimutatja a korai stádiumú elváltozásokat. A kétévente történő szűrővizsgálatok között havi rendszerességű önvizsgálattal kell meggyőződni a mellek egészségességéről. Mivel a statisztikai adatok szerint ebben a korosztályban fordul elő leginkább az emlőrák, kiemelt figyelmet kell fordítani a mell rendszeres vizsgálatára.

Mit tehetnek a 45 év alattiak a mellrák ellen?

Prof. Dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke felhívja a figyelmet arra, hogy a mell szerkezete 45 év alatt nem teszi lehetővé, hogy megbízható eredménnyel végezzenek mammográfiás vizsgálatot, így ennek a korosztálynak saját kezében van az élete, az egészsége. Az otthoni önvizsgálat az egyetlen módja a korai felismerésnek. Igaz, hogy a mellrák előfordulása alacsonyabb 45 év alatt, viszont itt sokkal nagyobb a halálos kimenetelű esetek aránya, mert a mammográfiás szűrésekből kimaradó nők általában későn jutnak el az orvoshoz. Azok, akik rendszeresen átvizsgálják a mellüket, jóval korábban észreveszik az elváltozásokat és rajtuk sok esetben már kisebb beavatkozással segíteni lehet.

Új módszer az otthoni önvizsgálat segítésére

2010. közepén Közép-Kelet Európában először jelent meg az az új önvizsgálati eszköz, amely segítséget nyújt a mell otthoni önvizsgálatához és az esetleges elváltozások korai felismeréséhez. A mell-lámpa a Magyar Rákellenes Liga ajánlásával kerül forgalomba, amely most már elérhető bármely patikában, vagy internetes webshopokban.

A mell-lámpa jelentőssége, hogy képes átvilágítani a mell szöveteit és láthatóvá teszi a kézzel még nem kitapintható elváltozásokat is. Az otthoni önvizsgálat ezzel az eszközzel gyorsan és nagyobb biztonsággal elvégezhető. Aki elváltozást tapasztal, annak érdemes mielőbb orvoshoz fordulnia. Ha az elváltozás rosszindulatú, lehetőség nyílik az időbeni beavatkozásra.

A Magyar Rákellenes Liga elnöke elmondása szerint a lámpa nem csak érdekes, újszerű képet mutat a mellről, de segít az elváltozások korai felismerésében, ezért a Liga jó szívvel ajánlja minden nő számára.

Dr. Bánhidy Ferenc a mellrák szűrésről és az önvizsgálatról: https://bit.ly/fAuEJJ

Janza Kata a mell önvizsgálat fontosságáról: https://bit.ly/dVj0Ny

Bővebben a mell-lámpáról: www.breastlight.hu

Facebook: https://www.facebook.com/Breastlight.Magyarorszag