A hasnyálmirigy daganatai felé fordul a kutatók figyelme

A Johns Hopkins Egyetem kutatói által vizsgált hasnyálmirigy daganatok egyharmada tartalmazta a hibásan működő ún. foszforilált epidermális növekedési faktort (pEGFR), amelyről korábbi kutatások során bebizonyosodott, hogy szerepet játszik a tüdőrák egyes fajtáiban. Amikor az ilyen hasnyálmirigyrákban szenvedő egereknek erlotinibet, egy, a tüdőrák kezelésében használatos EGFR-gátló gyógyszert adtak, a tumorok összezsugorodtak, olvasható az Amerikai Patológiai Kutatók Társaságának programja, a Kísérletes Biológia 2009 sajtóközleményében.

A Johns Hopkins patológusa, Dr. Akilesh Pandey szombaton számol be az eredményekről a New Orleansben zajló kongresszuson.

Bár az epidermális növekedési faktor gátlókat korábban már vizsgálták a hasnyálmirigyrák kezelésének szempontjából, Pandey és csapata újragondolta a kísérleteket és azt találta, a vizsgált 12 mintából csak egy tartalmazta az aktív pEGFR receptort.

Az eredmények nyomán létrehozhatnak egy, a hasnyálmirigyrák diagnózisában használatos biomarker-tesztet, továbbá kidolgozhatják ezen daganatok új kezelési módjait, mondta el Pandey a sajtóközleményben. Csapatával jelenleg a tudományos irodalom alapján egy listát állít össze azokról a hasnyálmirigyrákban ismerten túlműködő fehérjékről és génekről, amelyek a jövőbeni kezelések célpontjai lehetnek.