A hasmenés szövődményei

””Mi okozza a hasmenést?

Hasmenés számos okból kialakulhat. Lehet annak következménye, hogy a bélcsatornába nagy mennyiségű folyadékot vonzó anyag (pl.: cukor) kerül. Gyakran vírusokkal, baktériumokkal, ritkábban más kórokozókkal történt fertőzés áll a háttérben, a tünetek alapján ezeket nem mindig könnyű elkülöníteni. Megjelenhet a gyomor-bélrendszert, vagy az egész szervezetet érintő betegség, kóros állapot tüneteként is (gyulladásos bélbetegségek, cukorbetegség, pajzsmirigy-túlműködés). Stressz is kiválthatja, fenntarthatja.

Mikor veszélyes a hasmenés?

A háttérben meghúzódó betegség fokozott veszélyeire hívhatja fel a figyelmet a panaszok elhúzódása, a láz, a hasi fájdalom, vagy véres-nyákos széklet ürítése. Ha ilyen tüneteket tapasztalunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Különösen az időseket, a gyerekeket és a krónikus betegeket megviselheti maga a folyadékveszteség, a kiszáradás is. A víz mellett az elvesztett ionokat, nyomelemeket is pótolnunk kell. Koplalás helyett pedig inkább többször, de kis mennyiségű ételt fogyasszunk, a tejet és a koffeint pedig kerüljük!

Mit tehetünk a panaszok mérséklésére?

Egy enyhe hasmenés is jelentősen megnehezítheti mindennapi életvitelünket. Teendőink nem mindig engedik, hogy otthon vészeljünk néhány napot. A gyakori székletürítés és vécépapír-használat pedig bőr-és nyálkahártya-sérüléseket okozhat, de akár aranyér-betegség kialakulásához, vagy fenntartásához is hozzájárulhat. A tisztasági szabályok betartása is több figyelmet igényel, nehogy egy esetleges fertőzést másokra is átvigyünk. Kiemelten fontos a kézmosás.

Nem feltétlenül vagyunk szobafogságra ítélve. Segítségképpen recept nélkül is kiválthatunk olyan készítményeket, amelyek hatóanyaga nagy felületen képes megkötni akár a bélműködést és a bélflórát károsító, a kórokozó baktériumok által termelt anyagokat. Ilyen például a régóta alkalmazott aktív szén. Amikor kizárt egyes bakteriális toxinok szerepe, 6 éves kor felett alkalmazhatunk olyan készítményeket is, amelyek elsősorban a bélműködést lassítják, időt adjva bélfalnak a folyadék és a benne oldott anyagok felszívására.

Élet a hasmenés után

A hasmenés elmúltával fokozatosan térjünk vissza a mindennapi aktivitásunkhoz szükséges étrendre, a tisztaságra pedig továbbra is ügyeljünk!

Érdekesség

Az aktív szenet nemcsak a gyógyászatban alkalmazzák, hanem például a víztisztításban is. Az aktív szenet növényi anyagokból, nagy adszorpciós képességű anyag előállítására alkalmas elszenesítési eljárással készítik. A gyógyszertárban kapható aktív szén természetes, növényi eredetű hatóanyag, mely megköti és hatástalanítja a bélrendszerbe került mérgező anyagokat, és elősegíti azok távozását a szervezetből. Hazánkban a jól ismert széntabletta, a Carbo activatus EGIS  és a modern Cralex® kapszula tartalmazza.

További információk: www.cralex.hu

Vény nélkül kapható gyógyszer, hatóanyaga: aktív szén.

Egis Gyógyszergyár Zrt.

HU15/16CRA1PA4 Lezárás dátuma:2015.11.11.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!