A hajból is megállapítható a mellrák

2000 ausztrál nőn végzett próbavizsgálatok során az új módszer hatásosnak tűnt, bár a remélt 95 százalékhoz képest „csak” 75 %-os volt a sikeres diagnózisok aránya, ha kizárták a festés, a dauerolás és az egyenesítés által rongálódott hajmintákat. Ezutóbbiakat is figyelembe véve ugyanis 69 %-ban volt pontos a diagnózis.

A 2000 tesztalanyból 1500-at helyesen negatívként diagnoztizálták, és 20-an pozitív eredményt kaptak. Azonban 13 esetben nem találtak daganatot a valójában rákos nőknél, ami az eljárást kifejlesztő sydneyi Fermiscan cég ügyvezető igazgatója, David Young szerint a roncsolódott hajmintáknak tudható be.A teszt egy ausztrál egyetem felfedezésén alapszik, miszerint a mellrák megváltoztatja a haj molekuláris struktúráját.

Segítségével a rák kevésbé fájdalommentes kimutatása válik lehetségessé a mammogrammos vizsgálatokhoz képest, és minden életkorban alkalmazható. A vizsgálatok kereskedelmi használatban való sikeressége nagymértékben növekedni fog, amennyiben a nők sérülésmentes, egészséges hajmintát bocsátanak rendelkezésre.Szakértők szerint azonban nagyon fontos, hogy az ausztrál nők egyelőre ne tekintsék az új módszert a jelenleg sikeresen alkalmazott mammogrammos vizsgálatok helyettesítőjének.