A gyomorgyűrű segíti a szív regenerálódását

Ismert, hogy az elhízás fontos kockázata a szívbetegségeknek, erős az elváltozás kapcsolata a szívinfarktussal, és a szívritmuszavarokkal, melyek könnyen fatális kimenetellel járhatnak. Ugyan az elhízás és a szívbetegségek kockázatának háttere nem teljesen tisztázott, ismert, hogy az elhízottakban a szívben szerkezeti változás tapasztalható, ami a bal kamraizomzat megnagyobbodásával és jobb kamrai tágulattal jár. Mindkét állapot vezethet szívinfarktushoz és sok más problémához.

Sheldon Litwin és munkacsoportja a Journal of the American College of Cardiology február 8-i számában számolt azokról a vizsgálatokról, melyek 400 olyan egyénre terjedtek ki (átlagéletkor: 42 év), akik gyomortérfogat-csökkentő műtéten estek át. Viszonyítási pontnak 300 olyan súlyosan elhízott beteget vettek, akiknél ilyen beavatkozás nem történt.

Két évvel a vizsgálat kezdete után a betegek átlagos testtömeg indexe (BMI) 48-ról 32-re esett – ez mintegy 45 kilogrammos súlycsökkenést jelent. (A BMI nomál értéke 19-25, míg 30 felett már elhízásról beszélünk.) Ezeknél az egyéneknél csökkent a derékméret, csökkent a vérnyomás, illetve a pulzusszám is alacsonyabb volt, egészségesebb lett a koleszterinszint, és a cukorbetegségre jellemző inzulinrezisztencia is csökkenő tendenciát mutatott.

A szívultrahang ugyanakkor kimutatta, hogy a szív szerkezete átalakult, csökkent a bal kamra izomzatának tömege, valamint a jobb kamra tágulata. Mindez azt jelentette, hogy csökkent a szívet érő terhelés, mely a szív alaki és funkcionális normalizálódását vonta maga után. Összefoglalva: az elhízás következtében kialakuló szívelváltozások visszafordíthatóak.

Az Amerikai Metabolikus és Bariátrikus Társaság statisztikái szerint az ilyenfajta (bariátriai) műtétek száma az 1992-es 16 800-ról 2007-re 205 000-re nőtt. Az eljárás megítélése ellentmondásos, ugyanis igen drága, a biztosítók a beavatkozást nem fedezik, ráadásul minden műtét kockázattal jár (a szövődmények között megemlíthető a véralvadék-képződés, a fertőzés, a légzésleállás, bélrendszeri vérzés, bélelzáródás, halál).

Emiatt a szakértők még mindig előnyben részesítik az életmódváltozást, a helyes étrend megválasztását, és a több testmozgást – amennyiben kivitelezhető. Mindazonáltal a bariátriai sebészet olyan kóros állapotok megoldásához járulhat hozzá, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az alvási légzéskihagyás, illetve a szívizom-károsodás.