A gyerekkori elhízással megkezdődik a baj

Az anyagcsere problémái azt sugallják, hogy ezen gyerekek esetében már megkezdődött a szívbetegség kialakulása, ezért életbevágóan fontos, hogy megváltoztassák az étkezési szokásaikat és az egész életstílusukat.” – mondja Dr. Ashutosh Lal, a kaliforniai Oakland Gyermekkórház orvosa. A felfedezést az Amerikai Szívgyógyász Társaság atlantai konferenciáján ismertették.

A kutatók harminchárom 11-19 éves elhízott fiatal étrendjét hasonlították össze tizenkilenc normál súlyú kortársukéval. A résztvevőket a magasságuk és a súlyuk alapján kiszámolt testtömegindexük alapján sorolták be az egyes kategóriákba, és a vérüket is megvizsgálták. Az alanyok többféle etnikumból származtak, kétharmaduk lány volt. Az elhízott tizenévesek szervezetében gyulladást, a cukorbetegség előjelének tartott inzulinrezisztanciát és oxidatív nyomást észleltek, amely a vérlemezkéket károsíthatja.

”A számok alapján azt gondolhatnánk, hogy ezek a gyerekek betegnek érzik magukat, pedig nem ez a helyzet.” – mondja Lal – ”Még jól vannak, de a felszín alatt már megkezdődött a baj.”

A probléma valószínűleg a nem kielégítő, kevés zöldséget, gyümölcsöt, rostot és tejterméket tartalmazó étrendre vezethető vissza. A kutatók úgy tapasztalták, hogy egyik csoport sem fogyasztott elegendő egészséges élelmiszert, az elhízott fiatalok azonban fokozott hiányosságokat mutattak e téren. Az ő étrendjükből hiányzott a kálium, valamint a zöldségekben, gyümölcsökben és tejtermékekben található A, C és D vitamin is.

”Az elhízott kamaszok kevés természetes eredetű antioxidánst vesznek magukhoz, és ez lehet az oka a súlyukkal összefüggő gyulladások kialakulásának is. Ahhoz, hogy megelőzzék a szívbetegséget, nem csak kevesebbet kellene enniük, hanem jobb minőségű ételekre kell váltaniuk.” – véli Lal.