A folsavpótlás megnöveli a prosztatarák kockázatát

A folsav a zöld, leveles zöldségekben megtalálható folát szintetikus változata. A vizsgálat során Jan Figueiredo, a Dél-Kalifornia Egyetem megelőző orvostan docense és munkatársai 643 férfit követtek nyomon egy évtizeden keresztül és azt találták, hogy a folsavat szedőknél 9,7 százalékos esély volt a prosztatarák kialakulására, míg a folsavat nem szedőknél csak 3,3 százalék.

„A folát fontos szerepet játszik a sejtnövekedésben és differenciálódásban, a daganatos sejteken gyakran megnő a folátreceptorok száma” – magyarázta Figueiredo. „A folsav, a szintetikus változat jobban hasznosul, így a sejtben létrejövő hatásos koncentráció magasabb, mint az étrenddel bevitt folát esetében.”

Az Egyesült Államokban 1996 óta adnak folsavat a gabonapelyhekhez és más hasonló termékekhez, főként hogy csökkentsék a központi idegrendszer fejlődési zavaraival járó veleszületett rendellenességek előfordulását, így az elfogyasztott folsav mennyisége rendszerint elegendő, nincs szükség kiegészítésre. A tanulmány letörte azokat a reményeket, hogy étrendkiegészítők segítségével megelőzhetők a daganatos betegségek, miután a múlt évben bebizonyosodott, hogy sem a szelénnek, sem az E-vitaminnak, sem a C-vitaminnak nincs hatása a prosztatarák kialakulására. A Journal of the National Cancer Institute folyóiratban megjelent cikkhez írt szerkesztőségi kommentár összefoglalja a lényeget: „A rák megelőzése nem olyan egyszerű, hogy beszedetjük a nagy dózisú nyomelemeket tartalmazó kiegészítőket a középkorúakkal és az idősebbekkel.” Az egyetlen kiegészítés, amiről sikerült bizonyítani, hogy csökkenti a kockázatot, az a kalcium a vastagbélpolipok esetében.