A folsav csökkenti a veserák kockázatát

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) 1998-ban hagyta jóvá az ételek mesterséges folsavdúsítását. A fogyasztás főként terhes nőknek javallt, ugyanis számos fejlődési rendellenesség kialakulását képes kivédeni. Dr. Kimberly J. Johnson és munkatársai azonban most úgy találták, hogy gyermekeknél a szer gátolja a Wilms-tumor (egy speciális vesedaganat), illetve a primitív neuroektodermális tumor (PNET – egy agresszív idegrendszeri daganat) kialakulását.

A Pediatrics oldalain bemutatott vizsgálat a dúsítás előtti, illetve az azt követő érában elemezte ki a szóban forgó daganatok előfordulási árányát. Megállapították, hogy a Wilms-tumor gyakorisága 1986 és 1997 között folyamatosan növekedett, azonban azt követően (amikor is bevezették az élelmiszer folsavdúsítását) csökkenni kezdett. A PNET gyakorisága 1986 és 1993 között növekedett, ezután csökkenni kezdett – ez az időpont nem esik egybe az FDA határozatával, azonban a kutatók felhívják arra a figyelmet, hogy 1992-ben látott napvilágot az az ajánlás, miszerint az állapotos hölgyeknek legalább napi 400 mikrogramm folsavat magukhoz kell venniük.

Az elemzés alapját az amerikai Nemzeti Rákintézet 1986 és 2008 közötti időszakban vezetett adatbázisa jelentette.