A fogyókúrás műtét csökkenti a diabétesz kockázatát

A New England Journal of Medicine legfrissebb számában megjelent tanulmány vezető szerzője, Dr. Lars Sjostrom, a Göteborgi Egyetem belgyógyászati intézetének kutatója arról számolt be, hogy a 15 éves kutatási időszak alatt a fogyókúrás (bariátriai) műtéteken átesett alanyoknak csak 13 százalékában alakult ki 2-es típusú cukorbetegség, míg a műtéten nem átesettek körében ez az arány 38 százalék volt. ”Ezek az adatok 80 százalékos kockázatcsökkenésnek felelnek meg a bariátriai műtétek esetében” – mondta a professzor. ”A fogyókúrás műtét jelentős mértékben csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát az elhízott betegek minden típusa esetében: férfiakban, nőkben, súlyos vagy közepes obezitás, leromlott vagy normális éhgyomri vércukorszinttel rendelkezők esetében egyaránt.”

Sjostrom azt is hozzátette, hogy a fogyókúrás műtétek által okozott drámai mértékű fogyás nagyon jelentős a cukorbetegség megelőzése szempontjából, de nem ez az egyetlen tényező. A folyamatban számos az aggyal kommunikáló gyomor-bélrendszeri jelzőrendszer is szerepet játszhat, így a terület további kutatásokra ösztönözheti a szakértőket.

A testmozgás és a fogyás közismerten segít a 2-es típusú diabétesz megelőzésében, de a betegség kontrollálásában is fontos szerepet játszanak. A legújabb kutatásokból az derült ki, hogy miután az elhízott betegeken bariátriai műtétet végeztek, cukorbetegségük jelentősen javult.

Az 1987 és 2001 között végzett svéd kutatás 1658 ember részvételével vizsgálta az ilyen típusú műtétek hatását a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésére. Sjostrom elmondta, hogy a fogyókúrás műtétek ára magas, de hosszú távon valószínűleg így is kifizetődők. Az eredmények ellenére a szakértő mégis azt javasolja, hogy először mindenki diétával, testmozgással és gyógyszeres kezeléssel próbálja megelőzni a cukorbetegség kialakulását, bár ezeket a változtatásokat általában nehéz fenntartani.