A fogyókúrás műtét a diabétesz legújabb ellenszere

Már néhány nappal a műtét után, amikor még nem is kezdenek fogyni, a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintjük hirtelen javulását tapasztalják. Sokuk hamarosan abba is hagyhatja a diabéteszgyógyszerek szedését.

”Persze ez nem csodaszer” – mondja Dr. Vadim Sherman, a houstoni metodista kórház bariátriai sebésze. ”A csodaszer az életmód megváltoztatása, a gyomor-bypass csupán egy eszköz ahhoz, hogy a betegek eljuthassanak ehhez a változáshoz.” A műtét kockázatokkal jár, nem alkalmazható minden 2-es típusú diabéteszes beteg esetében, és a kívánt eredmények eléréséhez mindenképpen szükség van az életmódbeli változtatásokra.

Magyarországon a becslések szerint körülbelül 1 millió ember szenved 2-es típusú diabéteszben. A túlsúly a betegség egyik fő kockázati tényezője, ennek ellenére nem minden 2-es típusú cukorbeteg túlsúlyos. A betegség akkor alakul ki, amikor a szervezet nem tudja megfelelő hatékonysággal felhasználni az inzulin hormont. Az inzulin a glükóz sejtekbe való beépülését segíti elő, amivel testünk energiáját biztosítja.

A kezelés első lépéseként általában az életmód megváltoztatását, például a testsúly 5-10 százalékának leadását és a rendszeres testmozgást javasolják az orvosok. Az emberek többségének azonban nehezére esik önmaguktól tartósan végrehajtani ezeket a változásokat. Szájon át szedhető gyógyszerek is léteznek, ezek azonban gyakran nem tudják hatékonyan kontrollálni a 2-es típusú diabéteszt. A kezelés során inzulininjekciót is alkalmazhatnak.

A Lancet legutóbbi számában megjelent áttekintés szerint először több mint 50 éve figyelték meg, hogy a gyomor-bypass műtét kedvezően hat a vércukorszintre. Akkoriban az ilyen műtétek még meglehetősen kockázatosak voltak, de miután a sebészeti módszerek fejlődtek, és csökkent a beavatkozás veszélye, a szakértők a közelmúltban újra vizsgálni kezdték a műtét a 2-es típusú diabéteszre gyakorolt hatását.

Az Annals of Surgery egyik 2003-ban kiadott számában közölt kutatásból az derült ki, hogy a Roux-en-Y gyomor-bypass műtéten átesett 2-es típusú diabéteszes alanyok 83 százaléka esetében gyógyulást tapasztaltak, ami azt jelentette, hogy az esetek többségében a beavatkozás után nem kellett többé gyógyszereket szedniük, vagy inzulint használniuk.

Sherman elmondta, hogy amikor táplálék kerül a bélrendszerbe, a szervezet kiválasztja a GLP1 hormont, illetve más olyan hormonokat, amelyek az evés abbahagyására utasítják az agyat. Gyomor-bypass műtét után azonban az evés során hamarabb megtapasztaljuk ezt a hatást, ami csökkent sóvárgást is eredményez. Azt egyelőre nem lehet tudni, pontosan hol megy végbe ez a változás, de az biztos, hogy nem sokkal a műtét után bekövetkezik. A vércukorszint változása szinte azonnal, általában még az előtt megfigyelhető, hogy a betegek elhagynák a kórházat.

A beavatkozás azonban reménykeltő mivolta ellenére nem mindenki számára megfelelő. Az Egyesült Államokban jelenleg hivatalosan azoknak a betegeknek javasolják, akiknek testtömeg-indexe (BMI) 40 pont feletti, vagy testtömeg-indexe 35 pont feletti és 2-es típusú diabéteszben, magas vérnyomásban vagy szívbetegségben szenved. 1-es típusú diabétesz esetében sajnos nem jár ilyen kedvező hatással a műtét, mert ez egy olyan autoimmun betegség, mely során a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit a szervezet saját immunrendszere pusztítja el. 2-es típusú diabétesz esetében azonban eleve nem a hasnyálmirigyből indul ki a rendellenesség.