A fogyasztóműtét csökkenti a szívroham kockázatát

Ezek a szívbarát előnyök a műtét után bekövetkező anyagcsere változásokkal, például az inzulintermelés változásával függnek össze, nem pedig a fogyással.

”A bariátriai műtétek a szívroham és a stroke előfordulásának körülbelül 30 százalékos csökkenésével hozhatók összefüggésbe” – számolt be a kutatás vezetője, Dr. Lars Sjöström, a Göteborgi Egyetem Orvostudományi Intézetének kutatója. ”A beavatkozás előtti testtömeg-index nem jelzi előre a műtéti kezelés hatását, ugyanakkor az operációt megelőző inzulinkoncentráció erőteljes összefüggésben áll a későbbi előnyökkel.”

A bariátriai műtétek során a gyomrot változtatják meg, hogy ezáltal csökkentsék az elfogyasztott és megemésztett táplálék mennyiségét. Az eredmények tükrében néhány szakértő azt javasolja, hogy a műtéti előfeltételeknek nem csak a testtömeg-indexet (BMI) kellene tartalmazniuk. A kutatók elmondták, hogy az 1987-ben megindított, a Journal of the American Medical Association legújabb számában publikált kutatás elsőként mutatta ki a fogyasztóműtétek ilyen jellegű szív-érrendszeri előnyeit. Sjöström kutatócsoportja több mint 2000 bariátriai műtéten átesett páciens és több mint 2000 műtéten át nem esett ember adatait vizsgálta. Az alanyok kivétel nélkül középkorú, fehér és elhízott személyek voltak, alapbetegséggel vagy anélkül.

A vizsgált beavatkozások közé a gyomor bypass műtét, a gyomorgyűrű és a vertikálisan gyűrűzött gyomorplasztika tartozott. A több mint 14 éves utánkövetés alatt 28 bariátriai műtéten átesett személy halt meg valamilyen kardiovaszkuláris betegség következtében, míg a műtéten át nem esett csoportban 49 hunyt el. A műtött alanyok között 199 első szívroham vagy stroke következett be, míg a másik csoportban 234 ilyen esemény történt. A műtöttek csoportjában kevesebb szívroham fordult elő, mint a nem műtött csoportban.

Sjöström szerint az eredmények még inkább alátámasztják a bariátriai műtétek előnyös hatását a hagyományos kezelésekkel szemben. A bariátriai műtétek feltételeire vonatkozó irányelveket pedig valószínűleg módosítani kell a jövőben, mert a jelenlegi irányelvek főként a testtömeg-indexet veszik számításba a betegválasztáskor.