A fogamzásgátló tabletta miatt nő a prosztatarák kockázata?

Az ösztrogén túlzott mennyisége különféle daganatokat okozhat, a fogamzásgátló tabletta elterjedt alkalmazása következtében pedig megnőtt a hormon környezeti szintje.

A BMJ Open online kiadásában megjelent tanulmány szerint az utóbbi idők kutatásai azt mutatták, hogy az ösztrogén behatása növelheti a prosztatarák kockázatát. A Torontói Egyetem kutatói Dr. David Margel vezetésével azt vizsgálták, van-e összefüggés az orális fogamzásgátló használata és prosztatarák előfordulása között. Bár a nők által kiválasztott ösztrogén mennyisége minimális, ha több millió nő teszi ezt hosszú időn keresztül, az már alacsony szintű környezetszennyezést okozhat.

A kutatók körülbelül 100 ország adatait vizsgálták, és kimutatták, hogy azokban, ahol magas az orális fogamzásgátlók használatának aránya, a prosztatarák gyakorisága is magas. Az összefüggés az európai országokban a legszorosabb. Margel ugyanakkor hangsúlyozta, hogy eredményeik nem bizonyítanak ok-okozati összefüggést. A további kutatásokban a szakemberek a víz elemzését és a prosztatarákos betegek ösztrogénszintjének vizsgálatát tervezik.