A fogamzásgátló tabletta emeli a mellrák kockázatát

A meta-analízis számos hasonló témájú és eredményű tanulmány összevétéséből készül. Dr. Chris Kahlenbornt, az amerikai Altoona város kórházának orvosát a betegek veszélyérzete és a fogamzásgátló tabletták kockázatai közötti aránytalanság késztette egy ilyen tanulmány elkészítésére, mely 34, a hormonális fogamzásgátlók és a mellrák kapcsolata közötti kapcsolat feltárására irányuló vizsgálat adatait elemezte és foglalta össze. A kutatásokban főképp menopauza (változó kor) előtt álló hölgyek szerepeltek vagy legalábbis 50 évnél fiatalabbak voltak, és a legtöbb esetben mellrákot diagnosztizáltak náluk valamikor 1980-tól napjainkig.

‘Bár egyre több vizsgálati eredmény utal rá, nagyon sok nő még minidig nincsen tisztában a terhesség előtt szedett fogamzásgátló tabletták okozta veszélyekkel’- nyilatkozta Dr. Khalenborn. ‘Az elemzések során azt tapasztaltam, hogy az antibébi tabletták szedése az első terhesség előtt jelentősen megemeli (mintegy 44%-ra) a menopauza előtti mellrák kockázatát. Annak ellenére, hogy ez már ezen elemzés előtt is trendszerűen megjelent, a hölgyeknek továbbra is minden azt sugallja, hogy ezek a tabletták milyen biztonságosak, holott szerintem tudniuk kellene a veszélyekről is. Az orvosok jobban tájékoztathatnák pácienseiket ezekről a kockázatokról’- folytatta a kutató.

A WHO 2005-ben a rákkeltő anyagok első osztályába sorolta a fogamzásgátló tablettákat. ‘Meghökkentő tény, hogy évente világszerte több mint 45.000 hölgy lesz mellrákos a menopauza előtt. Remélem a nőgyógyászok ezután körültekintőbben fogják informálni pácienseiket a hormonális fogamzásgátlókkal kapcsolatban’- összegzett Dr. Kahlenborn.