A fogamzásgátló csökkenti a petefészekrák kockázatát

A British Journal of Cancer folyóiratban megjelent kutatás eredményei szerint a fogamzásgátlót 10 évig szedő nők közül minden 100 ezerre 50-nel több emlőrákos eset és 12-vel kevesebb petefészekrákos eset jut. Az adatok alátámasztják azokat a korábbi kutatásokat, amelyek azt mutatták, hogy az olyan tényezők, mint a fogamzásgátló tabletta és a terhesség a szervezet hormonszintjének megváltoztatásával befolyásolhatják a rák kockázatát.

A kutatást vezető Dr. Richard Edmondson, a Newcastle-i Egyetem rákkutatója elmondta, jó hír a nők számára, hogy a fogamzásgátló tabletta nemcsak hatékony születésszabályozási módszer, hanem azzal a járulékos előnnyel is jár, hogy csökkenti a petefészekrák kockázatát. Ezt a hatást azonban sajnos ellensúlyozza az emlőrák enyhén megnövekedett kockázata. Az eredmény különösen azoknak a nőknek jelenthet előnyt, akik családjára a petefészekrák megnövekedett kockázata jellemző.

A nagyszabású tanulmány több mint 300 ezer nőt vizsgált az EPIC (European Prospective Investigation of Cancer) európai kutatási program keretében. A résztvevők a két hormont, ösztrogént és progeszteront tartalmazó kombinált fogamzásgátlót szedték. Az eredmények alapján a kutatók megállapították, hogy a fogamzásgátló tíz évig tartó szedése közel felére csökkentette a petefészekrák kockázatát azokhoz a nőkhöz képest, akik legfeljebb egy évig szedték a tablettát.

A kutatók egyébként azt is kimutatták, hogy a gyermekszülés szintén csökkentette a petefészekrák kialakulásának kockázatát. Minél több gyermeket szül valaki, annál nagyobb a védelem. A petefészekrák az ötödik leggyakoribb rosszindulatú daganat a nők körében. Kialakulásában számos tényező, köztük az életkor, bizonyos génhibák, az elhízás és a dohányzás is szerepet játszik. A szakértők szerint mivel a petefészekrákot nehéz diagnosztizálni, a megelőzés kulcsfontosságú a betegségben szenvedő nők életének megmentése szempontjából.