A fogaink is megsínylették a karantént

A pandémia alatti otthoni munkavégzés rutinját rendszeresen jellemezte, hogy felkelés után már ott is ültünk a napindító meetingen egy nagy bögre kávéval, legközelebb pedig csak este álltunk fel a monitor elől. Az is gyakran előfordult, hogy fogmosás nélkül kezdtünk neki a munkának, épp csak arra volt idő, hogy gyorsan bekapjunk valamit reggelire. A járványidőszak a mentális egészségünk mellett a fogainkon is nyomott hagyott – sokat romlott az általános szájhigiénénk és a fogaink állapota. Dr. Cakó Annamária homeopata-fogszakorvos elmondta milyen egészségügyi problémák okozói lehetnek az elhanyagolt fogak, és mit tudunk tenni a szájhigiéniáért.

A szánk nem csak az étkezés és a beszéd szempontjából meghatározó része a testünknek, hanem esztétikai szereppel is bír. Sokan nem tudják, hogy ahogy a testtartásunk a személyiségünkről, a hanglejtésünk is sokat elárulhat a fogsorunk állapotáról. Dr. Cakó Annamária szerint például ahogy belép egy páciens a fogorvosi rendelőbe, a szakember már nagy valószínűséggel meg tudja mondani, milyen állapotban lehet a beteg foga. Egy krónikusan elhízott páciensnél például nagyobb valószínűséggel jelennek meg gyulladások a fogágyban és az ínyben a gyógyszeres kezelések, a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség miatt.

Fogcsikorgatással küzdünk a stressz ellen

A járvány alatt a munkahelyi kihívások okozta stressz, valamint az idegen helyzet okozta szorongást sokan a fogaik összeszorításával vagy csikorgatásával próbálták tompítani. A tudattalan mozdulatok megszüntetéséhez a fogászati beavatkozás nem elegendő, ugyanis először a problémát, vagyis a stresszforrást kell feltárni, majd teljesen megszüntetni. A fogászati sín ugyan tompíthat a szorításon, de a teljes egészség érdekében a feszültség levezetésén kell dolgozni. Ki a maga módján, jógával, kerti munkával, sporttal, és segítségül hívhatjuk a homeopátiát is. Aki a betegségtől szorong, vagy a környezetében feltételezett mikróbáktól, ott az arsenicum album alapanyagú szer lehet hasznos. Az a munkahelyi túlterheltség, amit alkohollal vagy sok kávéval kompenzálnak, a nux vomica alapanyagot teheti szükségessé.

Még mindig félünk a fogorvostól

A fogorvosoktól sokan rettegnek, ezért még békeidőkben is hosszú lelki felkészülést igényel egyeseknél a rendelőbe látogatás, holott az elhanyagolt szájhigiéniáért túl nagy árat is fizethetünk. Szorongó betegeknek a doktornő a gelsemium alapanyagú szert szokta adni a beavatkozás előtt a rendelőben.  Minden sebészeti beavatkozás előtt, legyen az implantáció vagy foghúzás, az arnica montana a fogorvos igazi jolly joker szere.

A szakértő szerint egy-egy ízületi probléma esetében sem biztos, hogy gerinc vagy mozgásszervi rendellenesség áll a háttérben, hiszen akár az állkapocsízület rossz beidegződéséből is fakadhatnak a fájdalmak. Hiányos fogazat vagy nagyon régóta kihúzott fog esetén a megmaradt fogak kétségbeesetten próbálják megtalálni a szemben levő párjukat, amivel rágáskor érintkezhetnek – ez pedig az úgynevezett kórós érintkezéseket és az állkapocsízület rossz pozícióját eredményezi, ami a ferde vállban, csípőben vagy hátfájásban is megmutatkozhat. Dr. Cakó Annamária szerint ezek a hosszú idő alatt kialakuló problémák megelőzhetők lennének a rendszeres fogászati szűrésekkel és a tudatos fogápolással.

A szakértő hozzáteszi, hogy a holisztikus szemléletű, komplementer gyógymódokat is alkalmazó szakembernél nem csak egy lyukas fog, hanem a beteg teljes szervezete és lelki egészsége kerül a középpontba.