A fiatalkori magas koleszterin következményei

A kutatók szerint a koleszterinszint rendszeres ellenőrzését már a 20-as években el kell kezdeni. A tanulmány, melyet Dr. Mark J. Pletcher, a San Franciscói Egyetem (Kalifornia) epidemiológusa vezetett, az Annals of Internal Medicine augusztus 2-i számában látott napvilágot.

A következtetések szerint nem elég középkorban elkezdeni a koleszterin-kontrollt, hanem a kockázat minimalizálásának érdekében már fiatal korban oda kell rá figyelni az egészséges étkezés és a rendszeres testmozgás segítségével. Pletcher annál is inkább ezeket a módszereket ajánlja, mivel a koleszterincsökkentő gyógyszerek (a sztatinok) fiatalkori hatása ellentmondásos. Ezzel párhuzamosan a koleszterinszint rendszeres ellenőrzését már a húszas években el kell kezdeni.

Pletcher és munkatársai a vizsgálatot 3300, 18 és 30 év közötti férfi és nő részvételével végezték. A prospektív tanulmányban különböző városban élő fekete és fehérbőrű embereket hasonlítottak össze, mintegy húsz éven keresztül mérve az LDL- és HDL-koleszterin szintjét (a „rossz”, illetve a „jó” koleszterin), valamint a triglicerid-szintet.

Húsz év elteltével (ekkor az átlagéletkor 45 év volt) a kutatók a koszorúerek kalciumtartalmát vizsgálták, ami jól mutatja a meszesedés mértékét. Mészlerakódás az esetek közel ötödében jelentkezett. Azok között, akiknél a húszas éveikben magas LDL-koleszterint mértek, 35 éves korukra nagyobb volt a koszorúerek meszesedésének esélye. A fiatalkori alacsony HDL-szint szintén növelte a szívbetegségre való hajlamot.

Dr. Gregg C. Fonarow, a Los Angelesi Egyetem professzora a tanulmányt úgy kommentálta, hogy az érelmeszesedés folyamata már gyermekkorban elkezdődik, serdülőkorban és fiatal felnőttkorban a károsító hatás kifejezettebb lesz, ennek eredménye pedig középkorra egy súlyosabb stádiumú elváltozás. A zsírok felhalmozódása a verőerek falában plakk-képződéshez vezet, mely megrepedhet, serkentve a vérrög-képződést, a folyamat pedig akár szívinfarktusban is testet ölthet.

Fonarow újabb közegészségügyi stratégiákat sürget, melynek segítségével a fiatalok életvitelét lehetne egy egészségesebb irányba terelni.