A fiatal nőknél nehezebb diagnosztizálni a szívrohamot?

A JAMA Internal Medicine szaklapban megjelent tanulmány jelentős következményekkel járhat a sürgősségi osztályok orvosai és a kockázatnak kitett emberek szempontjából, mivel a szívroham pontos diagnózisa és kezelése érdekében a másodpercek is számíthatnak.

„Amikor az akut koszorúér szindrómára (a szívroham és az angina gyűjtőneve) gondolunk, el kell felejtenünk a megszokott képet, hogy egy idős férfi a mellkasához kap” – mondta a tanulmány szerzője, Dr. Louise Pilote. „Az igazság az, hogy a mellkasi fájdalom, az életkor és a nem már nem számít a szívroham meghatározójának. Kutatásunk azt mutatja, hogy azok a fiatal férfiak és nők, akik mellkasi fájdalom nélkül, de az akut szívkoszorúér szindróma többi jellegzetes tünetével, például gyengeséggel, légszomjjal és/vagy szapora szívveréssel kerül a sürgősségire, ugyanolyan válságos állapotban vannak. Ezt gyorsan fel kell ismernünk, és új diagnosztikai szabványokhoz kell alkalmazkodnunk az olyan korábban nem felismert csoportok esetében, mint a fiatalabb nők.”

„Az 55 éven aluli nőkben nagyobb eséllyel diagnosztizálják félre az akut szívkoszorúér szindrómát a sürgősségi osztályokon, mint a férfiakban, ami esetükben a halálozás kockázatát is növeli” – tette hozzá a kutatás társszerzője, Dr. Nadia Khan. „A közvéleménynek és az orvosoknak is tisztában kell lenniük ezzel a problémával.”