A fiatal cukorbetegek veszélyben vannak

A kutatók összesen 24 kettes és 38 egyes típusú cukorbeteg férfi hormonszintjét vizsgálták meg. A résztvevők mind 18 és 35 év közötti, amúgy egészséges férfiak voltak.

A kutatás során egyértelműen kiderült, hogy a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők tesztoszteron szintje jóval alacsonyabb, mint az egyes típusban szenvedőké.

Az eredmények szerint a kettes típusú cukorbetegek közül átlagosan 33 százalék rendelkezik abnormálisan alacsony tesztoszteron értékekkel, és 58 százaléknál mutatható ki a csökkent hormonszint.#img1#

Az alacsony tesztoszteron szint általában együtt jár a luteinizáló és follikulusstimuláló hormonok alacsony szintjével is, ami egy ‘hypogonad eredetű hipogonadizmus’ nevű kórkép kialakulásához vezet, amelynek következtében a herék nem funkcionálnak megfelelően.

Az alacsony tesztoszteron szint szexuális zavarokat, libidócsökkenést és merevedési problémákat is okozhat. A fiatal kettes típusú cukorbetegeknek ezen kívül az alacsony hormonszint miatt további gondokkal kell szembenézniük (gyenge csontozat, szív- és érrendszeri betegségekre való hajlam).