A férfiak és méreteik

Egy átlagos brit férfi nagyjából 90 centiméteresre becsüli saját derékméretét, vagyis öt centivel kisebbnek, mint amekkora a valós átlag. A derékbőség pontos meghatározása azért nem elhanyagolható tényező, mert a 92 centiméter feletti méret már megnöveli a kettestípusú cukorbetegség, a szívbetegség és a rák kockázatát is, ami igazán veszélyessé 100 centi felett válik. Tracy Parker, a Szív Alapítvány dietetikusa igen aggasztónak érzi a felmérés eredményeit, mivel azt sugallják, hogy a férfiak nincsenek tisztában az őket fenyegető veszélyekkel. A szakember szerint, aki 92,5 centinél nagyobb derékbőséggel rendelkezik, annak sürgősen változtatnia kell életmódján.

Parker szerint már az is számít, ha néhány megállóval előbb leszállunk a buszról, ebédszünetben sétálunk egyet a kollégákkal, a tízóraira pakolt egészségtelen rágcsálnivalókat pedig zöldséggel és gyümölccsel helyettesítjük.Deepa Khatri, a Diabétesz UK Kutatóközpont tanácsadója szerint szintén veszélyes dolog, hogy a férfiak többsége nem veszi komolyan, milyen egészségügyi kockázatoknak teszi ki magát növekvő derékméretével, pedig, aki tisztában van ezzel, az már meg is tett egy lépést a változás felé.

Hazel Nunn, az Egyesült Királyság Rákkutató Intézetének vezetője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a túlsúlyosság legalább hétféle rák- köztük a bél- és a hasnyálmirigyrák – kockázatát növeli, és a tudósok becslése szerint Angliában a jelenleg elhízott emberek közül évente nagyjából 19 000 rákos beteg kerül ki. A rák megelőzésére pedig – a dohányzásról való leszokás után – a fogyás a második leghatékonyabb módszer.