A fájdalomcsillapítók is emelhetik a vérnyomást

Ehud Grossman, a Tel-Aviv-i Egyetem professzora az American Journal of Medicine szaklapban megjelent tanulmányában azt írja, hogy számos vény nélkül kapható és vényköteles gyógyszer állhat a magas vérnyomás hátterében, amely a stroke, a szívroham és az aneurizma jelentős kockázati tényezőjének számít. A gyógyszerek kémiai összetevői megemelhetik a vérnyomást, vagy befolyásolhatják a vérnyomásgyógyszerek hatását. Bár sok gyógyszer okozhatja ezt a gyógyszer által kiváltott magas vérnyomást, a betegek és az orvosok közül veszélyesen sokan nincsenek tisztában ezzel.

Grossman professzor szerint a magas vérnyomás okainak diagnosztizálása során az ibuprofenhez hasonló vény nélkül kapható gyógyszereket gyakran nem veszik figyelembe. A betegek sokszor tévesen azt hiszik, hogy attól, hogy egy készítmény nem vényköteles, viszonylag ártalmatlan. A valóságban azonban nem mindig ez a helyzet. A vérnyomás megemelkedésével összefüggő gyógyszerek közül sokat elterjedten használnak. Ilyenek például a fogamzásgátló tabletták, a különböző antidepresszánsok, a fájdalomcsillapító-gyulladáscsökkentők és a bakteriális antibiotikumok. Annak ellenére, hogy a magas vérnyomás ismert mellékhatása ezeknek a gyógyszereknek, az orvosok nem mindig veszik számításba a kezelés megválasztásakor, és nem tájékoztatják betegeiket az ezekkel a gyógyszerekkel összefüggő kockázatokról.

Igaz, hogy a kezelés folyamatát sok esetben módosítani lehet a magas vérnyomás veszélyének figyelembe vételével, sajnos nem mindig ez a helyzet. Például az új vaszkuláris endoteliális növekedési faktor gátló gyógyszerek megakadályozzák az érnövekedést a szilárd daganatokban. Mivel ezek a gyógyszerek ennyire hatékonyak az ilyen típusú rendellenességek kezelésében, az előnyök felülmúlják a hátrányokat. Grossman professzor szerint azonban ezeket a betegeket is szoros megfigyelés alatt kell tartani a magas vérnyomás szempontjából. A gyógyszerek által kiváltott magas vérnyomást ugyanis egyszerűen ellensúlyozni lehet, mégpedig azzal, hogy magas vérnyomás elleni gyógyszereket illesztenek körültekintő módon a kezelési tervbe.