A fahéj jót tesz a cukorbetegeknek?

43 kettes típusú cukorbetegségben szenvedő felnőtt tanulmányozása során a kutatók azt találták, hogy a fahéjat tartalmazó étrend-kiegészítők nem változtatták meg sem a vércukor-, sem az inzulin- sem a koleszterinszintet három hónapon keresztül sem.

A felfedezés, melyet a Diabetes Care folyóiratban publikáltak, ellentétes néhány korábbi tanulmánnyal, amelyek azt állították, hogy a fahéj segíthet a cukorkontrollban. Egy kettes típusú cukorbeteggel foglalkozó közlemény azt állította például, hogy a napi étkezés fahéjjal való kiegészítése sokat csökkentett a vizsgált betegek vércukor- és koleszterinszintjén.

Más, korábbi kísérletek pedig azt sugallták, hogy a fahéj megnöveli a testi sejtek érzékenységét az inzulinra, márpedig a kettes típusú diabétesz éppen ezen inzulin receptorok számának és érzékenységének csökkenése miatt alakul ki.
Arra is van bizonyíték, hogy a fahéj lassítja az emésztést, ami mérsékelheti az étkezést követő vércukorszint-emelkedést. #img1#

A kísérletben, amit az Oklahomai Egyetem kutatói végeztek, véletlenszerűen jelöltek ki kettes típusú cukorbetegeket, akik vagy fahéj kapszulát, vagy placebót szedtek három hónapon keresztül. A fahéjat szedő csoport naponta két kapszulát kapott, melynek mindegyike 500 milligrammot tartalmazott a fűszerből, míg a placebo csoport búzaliszt-kapszulákat szedett, ugyanilyen adagolásban. A Dr. Steve M. Blevins vezette kutatócsoport szerint a kísérlet végén nem volt különbség a csoportok átlagos vércukor-, inzulin- vagy koleszterinszintje között.

A korábbi tapasztalatokkal ellentétes eredménynek az oka valószínűleg a csoportok összetételében keresendő – magyarázza Blevins és kollegái. A legtöbb páciens ebben a kísérletben különböző gyógyszeres kezelést is kapott; míg egy korábbi, a fahéjat hasznosnak találó tanulmány esetén a betegek nem szedtek semmilyen egyéb szert. A kutatók szerint a továbbiakban még különböző faktorok tanulmányozására is szükség van, meg kell vizsgálni többek között azt, hogy a különféle étrendek, vagy gyógyszerek mellett van-e jótékony hatása a fahéjnak a cukorbetegség kezelésében. „Addig sem ajánlhatjuk a fahéjat a teljes amerikai populációban a kettes típusú cukorbetegség kezelésére” – írja a szerző.