A fahéj javítja a vércukorszintet!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

A The Annals of Family Medicine szeptember 9-i internetes kiadásában megjelent kutatásukban a pamonai Western University of Health Sciences munkatársai kimutatták, hogy a fahéjtartalmú étrendkiegészítőt szedő 2-es típusú cukorbetegek alacsonyabb éhgyomri plazma glükózszinttel rendelkeztek, mint azok, akik nem szedtek ilyen kiegészítőt. Az áttekintésből az is kiderült, hogy a fahéj a szív egészségének számos fontos jellemzőjét is javította: csökkentette a totál koleszterin, a rossz LDL koleszterin és a triglicerid szintjét, és növelte a jó HDL kolesztrin szintjét.

A vizsgálatban a kutatók 10 randomizált kísérlet eredményeit elemezték, amelyekben összesen 543 2-es típusú diabéteszes beteg vett részt. A kutatások a napi 120 mg – 6 gramm dózisú fahéjtartalmú étrendkiegészítő tablettát szedő betegeket hasonlították össze 18 héten keresztül olyanokkal, akik nem szedtek ilyen kiegészítőt. A 10 kutatás közül hatban a legnépszerűbb étrendkiegészítőt, a Cinnamomum cassiát használták, amit étkezés előtt, alatt vagy után kellett bevenniük az alanyoknak.

„Amikor összegeztük az összes kísérlet eredményét, kiderült, hogy a 2-es típusú diabéteszes betegekben az étrendkiegészítő előnyösen hatott a vércukor és a koleszterinszintekre” – foglalta össze az eredményeket a kutatás vezetője, Olivia Phung.

Az előzetes kutatásokból kiderült, hogy a fahéjban a cinnamaldehid nevű anyag felelős az előnyös egészségügyi hatásokért. Azt egyelőre nem tudják pontosan a szakértők, hogyan javítja a fahéj a vércukorszintet, az azonban valószínű, hogy ez az anyag az inzulin felszabadítását és hatását stimulálja, és az inzulin-aktivitás fokozása révén javítja a vércukor kontrollt.