A dohányzás növeli a veserák kockázatát

Az Amerikai Urológiai Társaság éves találkozóján, Washingtonban bemutatott vizsgálat során 845 veseműtéten átesett veserákos beteget tanulmányoztak, és a kutatók megállapították, hogy a jelenlegi, és korábbi dohányzás a nemdohányzókhoz viszonyítva mintegy 1,5-1,6-szorosára növeli a daganat kialakulásnak valószínűségét. A statisztikai elemzés szerint viszont a leszokás tízévente mintegy 9 százalékkal csökkenti a kockázatot.

Egy másik vizsgálat szerint viszont annak ellenére, hogy egyre kevesebben dohányoznak, az Egyesült Államokban érdemben nem csökkent a húgyhólyagrák előfordulási aránya. Ugyanakkor a New York-i Állami Egyetem munkatársainak vizsgálata szerint az 1973-2007 közötti időszakban a tüdőrákosok aránya csökkent. A kutatók elképzelhetőnek tartják, hogyha csupán a dohányzás számítana, a hólyagrákos betegek aránya csökkenne, azonban valószínűleg a várható kedvező hatást az elmúlt évtizedekben más faktorok ellensúlyozták.

A szakértők szerint a bemutatott, az urológia két fontos daganattípusát érintő eredmények igen érdekesek, és szükségesnek tartják a referált tudományos folyóiratokban való publikációt.