A diabétesz okozta vakság megelőzését célozza a Debreceni Egyetem informatikai projektje

A cukorbetegség szemszövődményeinek szűrését lehetővé tevő, valamint a helyi és regionális tartalomipar fejlesztését célzó informatikai projektek megvalósítására konzorciumi formában kerül sor.

A fejlett országokban a látás elvesztését leggyakrabban a diabéteszt kísérő szemészeti szövődmények okozzák, melyek kialakulása korai felismerés esetén megakadályozható. A szövődmények időbeni diagnosztizálása érdekében azonban szükséges a veszélyeztetett betegek rendszeres szűrése, melyre hazánkban a magas költségvonzatok miatt eddig nem volt lehetőség. A Debreceni Egyetem egyik nyertes informatikai pályázatának (DRSCREEN) célja egy olyan automatizált képelemző szolgáltatás kifejlesztése, amely hatékony szemészeti szűrővizsgálatokat tesz lehetővé.

A projekt során kifejlesztendő rendszer a betegek előszűrését automatikusan végzi, így a szakembereknek csak a pozitívnak minősített felvételeket kell megvizsgálniuk. A fejlesztés eredményeképpen az eddiginél jóval költségkímélőbb megoldás születhet a diabéteszes betegek szemészeti szűrővizsgálatára, mely nagyban elősegíti a betegség korai felismerését, ezáltal csökkentve a cukorbetegség okozta látásvesztés előfordulását, fejtette ki Dr. Hajdu András, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának egyetemi adjunktusa.#img1#

Az Informatikai Kar másik győztes pályázata (TARIPAR3) az online és mobil tartalomszolgáltatás fejlesztését célozza. A projekt hátterében az a felismerés áll, hogy a helyi szinten elérhető online szolgáltatások elterjedése elmarad a várakozásoktól, illetve a mobil szolgáltatások piaci kiteljesedését korlátozza az elérhető tartalmak szűk köre, és az ezeket a tartalmakat az eredeti formájukból átalakító hatékony keretrendszerek hiánya. A program célja az online és mobil tartalomipari szolgáltatások terjedéséhez elengedhetetlen technikai-infrastrukturális háttér létrehozása, és kiemelten az önkormányzati adatvagyon hasznosításának elősegítése.

„A Debreceni Egyetem számára komoly lehetőség, hogy két informatikai kutatás-fejlesztési kiíráson is győztesen kerültek ki pályázatai. A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivataltól elnyert 800 millió forintos támogatás lehetővé teszi, hogy az informatika terén a társadalom számára valódi értéket teremtő fejlesztések valósuljanak meg, ezt biztosítja az üzleti partnerekkel való szoros együttműködés is” – hangsúlyozta Dr. Pethő Attila, a Debreceni Egyetem Informatikai Kar dékánja.

Forrás: www.ictpress.hu