A demencia ellen is hatékony a vérnyomáscsökkentő gyógyszer

Azokban az amerikai veteránokban, akik angiotenzin receptor blokkolókat (ARB) szedtek, 19-24 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki demencia négy éves időtartam alatt, mint azokban, akik más gyógyszereket kaptak. Azon páciensek közül, akiket a négyéves vizsgálati időszak elején Alzheimer-kórral diagnosztizáltak, az ARB-t szedőket közel fele akkora valószínűséggel kellett felvenni az időszak végére gondozóházba – derült ki a British Medical Journal online kiadásában közzétett kutatásból.

Az ARB-k az angiotenzint blokkolják, azt a molekulát, amely a vérerekben lévő izmok összehúzódását okozzák. A gyógyszer hatására az erek kitágulnak, csökkentve a vérnyomást.

Korábbi kutatásokból kiderült, hogy az ARB-k más gyógyszereknél hatékonyabb védelmet nyújtanak a cukorbetegség, és valószínűleg az agyi érkatasztrófa (stroke) ellen is. A kutatók azonban azt állítják, ez az első alkalom, hogy sikerült kimutatni a demenciával szembeni hatékonyságát.

Az orvosok Benjamin Wolozin, a Bostoni Orvostudományi Egyetem professzorának vezetésével 819000 hatvanöt éven felüli, szív-érrendszeri betegségekben szenvedő páciens esetében vizsgálták a demencia előfordulási gyakoriságát 2002-től 2006-ig. Az alanyok többsége férfi volt. Az adatokat az USA Veteránügyi Hivatala szolgáltatta.

A pácienseket az alapján értékelték, hogy ARB-ket, lisinopril szív-érrendszeri gyógyszert vagy más hasonló, szívbetegségek kezelésére szolgáló gyógyszereket szedtek. Az ARB-k a demenciával szembeni védőképessége különösen kifejezett volt azon férfiak körében, akik a gyógyszert egy másik vérnyomáscsökkentő kezeléssel, az angiotenzin konvertáló enzim (ACE) gátlókkal ötvözve alkalmazták.

A szintén a BMJ folyóiratban leközölt kommentárban Colleen Maxwell és David Hogan, a kanadai Calgary Egyetem kutatói azt állították, a tanulmánynak megvannak a maga korlátai. Szerintük a kutatók nem számoltak tényezőként a demencia családi kórtörténetével; meglehetősen rövid volt a vizsgálat időtartama, és nem vizsgálták a demenciát a nők körében. A bírálók szerint további kutatásokra lesz szükség az eredmények megerősítéséhez.

Figyelembe véve, hogy jelenleg körülbelül 36 millió ember szenved a demencia valamely, az Alzheimer-kórhoz hasonló formájában (és ez a szám a következő 20 évben akár a duplájára is emelkedhet), e betegség megelőzésének előnyei rendkívül jelentősek. Az életkor, a genetikai öröklődés és a szívbetegség a demencia ismert tényezői, és a felsoroláshoz a szakértők szerint vélhetően a cukorbetegség és a középkorban kialakuló magas vérnyomás is hozzáadható.