A D-vitaminhiány szerepe a rákfejlődésben

„A rák kialakulásának első lépése, hogy megszűnik a sejtek közötti kommunikáció, amit többek között az alacsony D-vitamin és kalcium szintek okoznak.” – közölte Dr. Cedric Garland epidemiológus, család- és megelőző orvostani professzor a San Diego-i Orvostudományi Egyetemen, és a vizsgálat vezetője. „Ebben az új modellben azt vetettük fel, hogy ez a hiány kulcs szerepet játszhat a sejtek közötti kommunikáció felbomlásában, amely az egészséges sejtekhez elengedhetetlen, és emiatt az agresszív ráksejtek átveszik a hatalmat.”

Az Annals of Epidemiology 2009 május 22-én megjelenő számában Dr. Garland szerint az ilyen sejtkapcsolatok felbomlása lehet felelős számos rák korai stádiumának. Több korábbi elméletet bizonyítottak már, amelyek összekapcsolták a D-vitamint bizonyos ráktípusokkal, több mint 200 epidemiológiai vizsgálat során, és ennek fiziológiai alapjait több mint 2500 laboratóriumi kutatás vizsgálta.

„Egy szöveten – például egy emlőlebeny terminális ductális egységén – belüli, szétvált sejtek közötti versengés és természetes szelekció lehet a rák motorja.” – közölte Garland. „A DINOMIT modell a megelőzésnek és a rákkezelési hatékonyság növelésének új útjait nyitja meg.”

A DINOMIT betűi a következők:

D – (disjunction) szétválás, a sejtek közötti kapcsolat elvesztése.

I – iníciáció, ahol a genetikai mutációk szerepe kezdődik

N – (natural selection) a leggyorsabban szaporodó ráksejtek természetes szelekciója

O – (overgrowth) a sejtek túlnövekedése

M – metasztázisok, amikor a ráksejtek más szövetekbe terjednek

I – involutió

T – tranzíció, nyugvó stádiumú sejtek, amelyek D-vitamin helyettesítéssel elpusztíthatóak

Ugyan még nincs teljes tudományos bizonyíték, Dr. Garland szerint a rák evolúciós folyamatának nagy része megállítható lehet a megfelelő D-vitamin szinttel. „A D-vitamin megállíthatja a rákos folyamat első stádiumát a sejtek közötti kapcsolatok újraalakításával az olyan daganatok esetében, ahol érintetlenek a D-vitamin receptorok.” – közölte.

Dr. Garland szerint más tudósok felfedezték, hogy megfelelő mennyiségű D-vitamin segítségével a sejtek egymáshoz tapadnak egy szöveten belül, érett epitheliális sejtekként viselkedve. Elegendő D-vitamin hiányában elveszíthetik ezt a tapadó képességet, és differenciálódott sejtekből őssejt-szerű állapotba fejlődhetnek vissza.

Garland elmondása szerint a megfelelő étrend és pótlás visszaállíthatja a kívánt D-vitamin szintet, és talán segít megelőzni a rák kialakulását is. „A D-vitamin szintek a D3-vitamin kis mennyiségű (napi 2000 NE) szedésével növelhetőek.”

A kutatók szerint számos vizsgálat kimutatta a D-vitamin és a kalcium előnyös hatását a rák kockázatra és az emlő-, colorectális- valamint a prosztatarákban szenvedők túlélésére. Ugyanakkor egyes vizsgálatok ilyen előnyöket nem találtak, főként, ha figyelembe vették a dohányzást, az alkoholt és a vírusokat is. Miközben további kutatásokra van szükség, Dr. Garland a D-vitamin szintek éves ellenőrzését ajánlja.

Dr. Garland és munkatársai az utóbbi két évtizedben számos publikációt írtak a D-vitamin lehetséges megelőző hatásairól. Tavaly kutatócsoportja összefüggést mutatott ki a  napsütés hiánya, az alacsony D-vitamin szint és az emlőrák között. Egy korábbi munkájukban pedig összefüggést mutattak ki a D3-vitamin vagy a D-vitamin markerek emelkedett szintje és az emlő-, vastagbél-, petefészek- és veserák alacsony kockázata között.